
 

 

July 24, 2015 

 

Horace Howells 

Vice President of Marketing 

W&L Sales Company 

4050 Industrial Rd. 

Harrisburg, PA 17110 

VIA E-MAIL:  hhowells@wlsales.com 

  

RE:  Paying for Cooperative Advertising 

 

Dear Mr. Howells: 

 

ISSUE:  This correspondence is in response to your e-mail sent June 8, 2015, wherein 

you ask whether it would be permissible for one (1) of the parties engaged in 

cooperative advertising to pay one hundred percent (100%) of the cost of the advertising 

and then seek reimbursement from the other party for its proportionate share in 

circumstances where split billing is not available.   

 

The Pennsylvania Liquor Control Board’s (“Board”) records indicate that W & L Sales 

Co. Inc. holds Importing Distributor License No. ID-264 (LID 8508) for use at the 

premises located at 4050 North Industrial Road, Harrisburg, Pennsylvania.  

 

OPINION:  As you already appear to be aware, the Liquor Code’s provisions on 

interlocking business practices generally prohibit licensees of one (1) class, such as 

importing distributors or distributors, from providing money or other things of value to 

equip or otherwise help the operation of a licensee of a different class, such as retail 

licensees.  [47 P.S. §§ 4-411, 4-443].  Similarly, section 13.51 of the Board’s 

Regulations prohibits a licensee of one (1) class from providing anything of value, 

including advertising, to a licensee of another class.  [40 Pa. Code § 13.51].  

Historically, however, the Office of Chief Counsel has opined that cooperative 

advertising between licensees of different classes would not violate these provisions, so 

long as each party pays its proportionate share for the cost of the advertisement.  This is 

because if each party pays for its proportionate share for the cost of the advertisement, 

then neither party can be said to be providing or giving something of value to the other 

party.   
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As a practical matter, this office recognizes that, at least in some instances, split billing 

may not be available and that cooperative advertising between licensees would not be 

feasible without the licensees being able to seek reimbursement from each other to 

effectuate payment for their proportionate shares of the cost of the advertisement.  With 

that being said, it is the opinion of this office that, in instances when split billing is not 

available, the payment and reimbursement scenario that you described would not violate 

the Liquor Code or the Board’s Regulations and, thus, would be permissible, as long as 

no additional benefits are exchanged between the parties.  These additional benefits 

would include things such as extending the payment period for the other licensee to pay 

its proportionate share of the cost of the advertisement beyond the normal billing cycle 

or accepting incremental payments from the other licensee in lieu of payment of the full 

amount of its proportionate share of the cost of the advertisement.   

 

Additionally, please keep in mind that any licensees who are party to a cooperative 

advertising arrangement would be expected to keep accurate business records that detail 

the terms of such arrangement in order to establish compliance with the Liquor Code 

and the Board’s Regulations.  At a minimum, such records should reflect what portion 

of the advertisement is attributable to each party, how much each party paid for the 

advertisement, to whom each party made payment, and when payment was made by 

each party. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 
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