
August 12, 2015 

 

Edward B. McHugh, Esq. 
Goldstein & McHugh, P.C. 

Constitution Place 

325 Chestnut Street, Suite 713A 

Philadelphia, PA 19106 

 

 RE:  Use of Third Party Management Company 
 

Dear Mr. McHugh: 

 

ISSUE:  This correspondence is in response to your e-mail of July 21, 2015, 

wherein you request an advisory opinion on behalf of Local Union No. 401 of the 

International Association of Bridge (“Licensee”).  Specifically, you ask whether it 
would be permissible for Licensee to contract with a third party management 

company to be the exclusive provider of food and nonalcoholic beverages at 

prearranged catered affairs held at its licensed premises and to manage the bar and 

service of alcoholic beverage on behalf of Licensee.  You explain that the third 

party management company would retain one hundred percent (100%) of the 

proceeds from the sale of food and nonalcoholic beverages, while Licensee would 
retain one hundred percent (100%) of the proceeds from the sale of alcoholic 

beverages.  You further explain that Licensee would retain ultimate authority to 

operate the licensed business. 

 

The Pennsylvania Liquor Control Board’s (“Board”) records reflect that Licensee 

holds Catering Club Liquor License No. CC-3320 (LID 26420) for use at the 
premises located at 11600 Norcom Road, Philadelphia, Pennsylvania. 

 

OPINION:  As you are likely already aware, the Liquor Code prohibits the leasing 

or assignment of a license.  [47 P.S. § 4-468(a)].  Moreover, the Liquor Code 

prohibits anyone other than the named licensee from having a pecuniary interest in 

the operation of a licensed business.  [47 P.S. § 4-404].  Section 1.1 of the Board’s 
Regulations defines “pecuniary interest” as: 

 

An interest that sounds in the attributes of proprietorship.  There is a 

rebuttable presumption of a pecuniary interest when a person receives 
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10% or more of the proceeds of the licensed business or when control 

is exercised by one or more of the following: 

 

(i)  Employing a majority of the employees of the licensee. 

  
(ii) Independently making day-to-day decisions about the 

operation of the business. 

 

(iii)  Having final authority to decide how the licensed business is 

conducted. 

 
[40 Pa. Code § 1.1; see also Appeal of E-J Westside Inn Corp., 449 A.2d 93 (Pa. 

Cmwlth. 1982)].  

 

However, the Liquor Code and the Board’s Regulations do permit the use of 

management companies, subject to certain conditions.  Section 3.141 of the 

Board’s Regulations provides as follows: 
  

(a) A licensee may contract with another person to manage its 

licensed premises. 

 

(b) A management contract must reserve to the licensee the capability 

to direct its own business. 
 

(c) A management contract must be in writing, and a copy shall be 

maintained on the licensed premises where it shall be available 

for inspection by the Board. 

 

(d)  A management contract may not give a pecuniary interest to a 
management company. 

  

[40 Pa. Code § 3.141].  Section 3.1 of the Board’s Regulations defines a 

“management contract” as “[a]n agreement between a licensee and a management 

company to operate, manage, or supervise all or part of the operating of the 

licensed premises.”  [40 Pa. Code § 3.141].  Similarly, section 102 of the Liquor 
Code defines a “management company” as “any entity employed or otherwise 
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contracted by a licensee to operate, manage, or supervise all or part of the 

operation of the licensed business.”  [47 P.S. § 1-102]. 

 

The procedural aspects of management contracts are governed by sections 3.142 

and 3.143 of the Board’s Regulations [40 Pa. Code §§ 3.142- 3.143].  Section 
3.142 provides as follows: 

(a)  Current licensees or applicants for licenses that have management 
contracts shall file with the Board’s Bureau of Licensing 

[(“Licensing”)] on forms supplied by Licensing, the identity of all 

persons who are parties to the management contract.  

 (b)  Current licensees or applicants for licenses that enter into, modify 

or terminate management contracts shall, within 30 days, file a 

written notice with the Board that this has occurred. The changes 

shall be reported on forms which will be furnished upon request 

by the Board.  

 (c)  Licensees filing notice of the establishment or modification of a 

management contract shall pay a fee of $350. No fee is payable 
when a licensee gives notice to the Board that a management 

contract has been terminated. Likewise, no fee is required when a 

licensee is notifying the Board of a nonsubstantive change to an 

existing management contract, such as the correction of a 

typographical error, the providing of a page or document 

inadvertently omitted from an earlier submission, or a name, 

address or contact information change as to one of the parties.  

[40 Pa. Code § 3.142].  Section 3.143 of the Board’s Regulations provides that: 

(a)  The Board will notify the current licensee or applicant, in writing, 

of the Board’s decision to either approve or refuse the 
involvement of a person providing services as a management 

company.  

 (b) The Board may refuse the involvement of a person providing 

services as a management company. The Board’s refusal may be 

based upon the following:  
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   (1) The creation by the management contract of a pecuniary    

interest in the license.  

   (2)  Facts upon which the Board could refuse a person’s 

involvement in the license which may include reasons 

specified in section 4-470(a.1) of the Liquor Code (47 P. S. 

§  4-470(a.1)) such as reputation, criminal history, and 

current or prior involvement in other licenses.  

 (c)  The licensee’s use of a management company will not affect the 

licensee’s responsibility for violations of the Liquor Code or this 

title.  

[40 Pa. Code § 3.143]. 
 

While the scenario that you describe in your e-mail would appear to generally 

comply with the requirements applicable to management companies, please be 

advised that the decision of whether to approve a particular management 

agreement will be made by Licensing after receiving such agreement to review.  

Further, Licensing’s decision will be based on the particular provisions contained 
in the agreement.  

 

If you have any additional questions regarding this matter, the Liquor Code, or the 

Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 
DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 
PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 
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FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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