
 

 

 
August 14, 2015 

 

Lisa Hanisch 

Re:  License Requirement 

 

Dear Ms. Hanisch:  
 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated July 13, 2015, wherein you 

indicate that you currently work for Beam Suntory, a supplier of spirits.  You note 

that your company sells alcohol to wholesalers who, in turn, sell the products at 

retail.  You provide the following details regarding your sales representatives, 

specifically they: (1) do not write or take orders; (2) do not sell direct to retailers; 
(3) do make sales calls to speak with bar managers and retail buyers about new 

products; (4) may assist with displays in Pennsylvania wine and spirits stores; and 

(5) may provide sampling when legal in the state. 

 

You ask whether, based upon the information above, it is necessary for sales 

representatives of Beam Suntory to obtain a permit in Pennsylvania. 
 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate 

that Jim Beam Brands Co, located at 510 Lake Cook Road, Suite 200, Deerfield, 

Illinois, holds Vendor Permit VP-750 (LID 61514).  

 

OPINION:  A permit or license would not be required in order for Beam Suntory 
sales representatives to perform the tasks that you have outlined above.  However, 

because Jim Beam holds a vendor permit, its agents/sales representatives would be 

permitted to perform the duties of an agent under the Board’s Regulations.  

Therefore, it may be helpful to review some information regarding vendor permits 

and the permissible duties that may be performed by vendor agents. 

 
A vendor's permit is issued to non-resident vendors (i.e., those entities wishing to 

sell to the Board, but that do not possess an importer's or manufacturer's license 

issued by the Board) and allows the holder to sell to the Board, and to solicit and 

promote products to licensed retail establishments in Pennsylvania.  [40 Pa. Code § 

13.71].    

“Agent” is defined as an individual employed by a licensed vendor to promote the 
sale of liquor through state liquor stores.  [40 Pa. Code § 13.71].  An agent cannot 
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be a licensee or an officer, director, agent or employee of a licensee.  The agent 

must be at least twenty-one (21) years of age, a citizen of the United States and of 

good character.  [40 Pa. Code § 13.71].  Pennsylvania residency is not required.   
 

Agents may advertise and promote the sale of stock merchandise by ‘‘missionary 

work’’ of only those brands sold to the Board by the vendor by whom the agents 

are employed.  [40 Pa. Code § 13.73].  "Missionary work" is the promotion of 

products through any legitimate means. 

 
Agents may also solicit from licensees orders for those brands of liquor which have 

been listed with the Special Liquor Purchase Division of the Board.  [40 Pa. Code 

§ 13.73].  Special liquor orders obtained by the licensed vendors or their agents 

shall be filed with one (1) of the state liquor stores or the Bureau of Product 

Management.  [40 Pa. Code § 13.73].  All special liquor order purchases must first 

be consigned to the Board’s wine and spirits stores before being released for 
delivery to the consumer.  Special liquor orders placed by a licensed vendor or the 

vendor’s agent for a retail customer may be released by the state liquor store for 

delivery to the consumer.  [40 Pa. Code § 13.79(d)].  A vendor’s permit would 

permit this service.  Furthermore, a fee may be charged for these services. 

 

Regarding tastings, please be advised that a “tasting” or “tasting event” is defined 
within the Board’s Regulations as “[a] presentation of alcoholic products to the 

public for the purpose of market research, disseminating product information and 

education of the public as to quality and availability.”  [40 Pa. Code § 13.201].  

Tastings may be conducted by sponsors on licensed or unlicensed premises.  [40 

Pa. Code § 13.211(a)].  A sponsor may be any licensed vendor, importer, 

distributor, importing distributor or manufacturer or its agent or employee who is 
twenty-one (21) years of age or older.  [40 Pa. Code § 13.201]. 

 

Sponsors conducting a tasting or tasting event must adhere to the following 

requirements.  Any products used must be properly procured and registered, and 

taxes on the products must be paid.  [40 Pa. Code § 13.211(b)(1)].  There can be no 

purchase requirement associated with such tasting.  [40 Pa. Code § 13.211(b)(2)].  
Finally, no more than one (1) standard-sized alcoholic beverage of each product 

shall be provided to each tasting participant.  [40 Pa. Code § 13.211(b)(3)].  A 

“standard-sized” alcoholic beverage is twelve (12) ounces of a malt or brewed 

beverage, four (4) ounces of wine (including fortified wine) or one and a half (1 ½) 

ounces of spirits.  [40 Pa. Code § 13.201].   
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As mentioned above, there can be no purchase requirement for a sponsor-

conducted tasting event.  This means that the alcohol being provided as part of the 
tasting must truly be free and cannot be predicated upon the purchase of an 

admission ticket, a donation or payment of any other fee.  In other words, anyone 

who attends a sponsor-led tasting must be able to request and receive a tasting, 

provided that the individual is twenty-one (21) years of age or older and not visibly 

intoxicated.   

 
Should you have any additional questions regarding this matter, the Liquor Code, 

or the Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 

  

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 
ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 
Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 
 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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