
 

 

 
 

August 21, 2015 

 

Geoffrey T. Deen  

 

  

RE:  Selling Other Limited Wineries’ Products 

  

Dear Mr. Deen: 

  

ISSUE: This is in response to your e-mail dated July 19, 2015, wherein you ask if 

you are permitted to purchase bottled wines at wholesale from other Pennsylvania 
limited wineries and resell them at your retail location.  If so, you ask what reports 

are required.   

  

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that Bavarian 

Kingdom LLC, trading as Hardball Cider, holds Limited Winery License No. LK-

409 (LID 69338) for the premises located at 805 Orchard Road, Mount Bethel, 
Pennsylvania. 

  

OPINION:  Pursuant to section 505.2 of the Liquor Code, a limited winery licensee 

is permitted to sell alcoholic cider, wine and wine coolers it has produced.  [47 P.S. 

§ 5-505.2(a)(2)].  A limited winery may also purchase wine, in bulk in bond, from 

another Pennsylvania limited winery, but shall not purchase more than fifty percent 
(50%) of the amount of wine the purchasing limited winery produced in the 

preceding calendar year.  [Id.]. 

  

The Liquor Code provides that a limited winery may purchase bottled wines from 

another Pennsylvania-licensed limited winery if the wines undergo a second 

fermentation process.  [Id.].  The Liquor Code further provides the following:  
 

Such wine may be sold in bottles bearing the purchasing limited 

winery’s label or the producing limited winery’s label.  Such wines, if 

sold by the board, may be sold by the producing limited winery to the 

purchasing limited winery at a price lower than the price charged by 

the board. 
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[Id.].  Therefore, you would only be permitted to sell wine that has been 

manufactured and bottled by another limited winery if the wine has undergone a 

second fermentation process.   
 

The Board’s Regulations provide that a limited winery shall file reports at the time 

of the renewal or validation of the license.  [40 Pa. Code § 5.103(c)].  The reports 

shall cover operations of the licensed business during the preceding calendar year, 

and shall be signed and sworn to by the licensee or his authorized agent.  [Id.].  A 

copy of each report shall be retained on the licensed premises for at least 2 years 
from the date of filing.  [Id.].  Failure to file the reports will preclude the Board 

from renewing or validating the license in question.  [Id.].  These reports are in 

addition to information or reports the licensed limited winery may be required to 

provide to the Department of Agriculture.  [Id.]. 

 

If you have any further questions or concerns regarding the Liquor Code or the 
Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 
BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD.  

  

Very truly yours,   
  

  

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  
cc:      Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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