
 

 

 
 

 

August 21, 2015  

  

 

Katherine Rightmyer O’Brien, Esquire 
 

           RE:  Club License Question 

  

Dear Ms. Rightmyer O’Brien: 
 

  

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated July 20, 2015, wherein you 
advise that you represent the Shoemakersville Fire Company No. 1 (“the Fire 

Company”).  The Fire Company’s current manager wishes to resign from his 

position and wants his name removed from the license.  No replacement has been 

found to fill the position of manager.  You pose three (3) questions pertaining to 

the operations of the Fire Company. 

 
You first ask if, with no manager in place, the Fire Company must cease sales and 

service of alcoholic beverages.  Second, you ask if the Fire Company’s license 

must be surrendered to the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) if no one 

fills the position of manager within fifteen (15) days.  Finally, you ask if there is a 

“grace period” which would allow the Fire Company to continue to operate with 

no manager until the position is filled. 
 

Board records indicate that the Shoemakersville Fire Company No. 1 holds 

Catering Club Liquor License No. CC-5114 (LID 3824) for use by it at premises 

located at 300 Church Avenue, Shoemakersville, Pennsylvania. 

 

OPINION:  Section 5.23(a) of the Board’s Regulations provides that the operation 
of a licensed business requires a manager, and that a licensee must appoint an 

individual as manager for each licensed establishment, with this manager required 

to devote full time and attention to the licensed business.  [40 Pa. Code § 5.23(a)].  

A licensed establishment may not operate without an appointed manager.  To the 

extent that it may assist the the Fire Company in its search for a new manager, 

please note that a club manager or steward, while required to devote full time and 
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attention to the licensed business, may also engage in employment outside his 

duties as manager or steward except as provided in section 4-493(11) of the Liquor 

Code (47 P.S. § 4-493(11)).  [40 Pa. Code § 5.23(i)]. 

Therefore, in order to continue to sell and serve alcoholic beverages, the Fire 

Company must appoint a manager who is able to devote full time and attention to 
the licensed business.  Although there is no “grace period” during which a licensee 

may operate without a manager, in the event of the illness or extended vacation of 

a licensee, the Board may approve the appointment of a manager for a period not 

to exceed thirty (30) days.  In case of emergency, the approval may be extended 

upon written request of the licensee.  [40 Pa. Code § 5.23(g)].  Also, a licensee, 

without Board approval, may designate one of its employees as the person in 
charge of the business for a period of time not to exceed fifteen (15) calendar days, 

when the manager is absent from the licensed premises.  [40 Pa. Code § 5.23(h)].  

However, because the Fire Company’s manager wishes to resign, it does not 

appear that either of these exceptions would apply. 

Without a manager, the Fire Company may not operate.  When a club-licensed 

establishment is not in operation for fifteen (15) days, the license and the 

Wholesale Purchase Permit Card must be surrendered to the Board for 

safekeeping.  [47 P.S. § 4-474; 40 Pa. Code § 7.31(a)].  A club license may be kept 
in safekeeping for one (1) year or upon proper application to the Board, for one (1) 

additional year thereafter.  [Id.]. 

 

While section 5.91 of the Board’s Regulations requires a corporation, association, 

or other Board-licensed entity, having officers, or directors or stockholders, to 

report a change in such officers, directors, or stockholders within fifteen (15) days 
[40 Pa. Code § 5.91(a)], this does not apply to club licensees.  Club licensees are 

not required to report a change in officers or manager/steward until its application 

to renew or validate the license is submitted.  [40 Pa. Code § 5.91(c)].  If there are 

new officers, directors, or manager/steward of the club since the last renewal 

application was filed, the club licensee is required to file a Request for Criminal 

Record Check (PLCB Form E-2314) with the renewal and change of officers 
form.  [40 Pa. Code § 5.91]. 

 

Please be further advised that the Board’s Regulations require that the holder of a 

club or catering club license conform to its constitution and bylaws.  [40 Pa. Code 

§ 5.81].  Thus, in addition to the foregoing, the Fire Company must adhere to any 
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applicable provision in its constitution and bylaws concerning the appointment of a 

new manager. 

 
To summarize, the Fire Company must have a manager appointed in order to 

continue its operations; however, it does not need to report the change in manager 

to the Board until submission of its next renewal or validation application.  In 

addition, the Fire Company must adhere to its constitution or bylaws throughout 

the process of appointing a new manager. 

 
Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 
BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  
 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 
cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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