
August 21, 2015                               

               

Veterans of Foreign Wars Inc. 

Howard K. Kahler Post 844 

VIA E-MAIL: vfw844@gmail.com

 

 RE:  Catering Club Service to Non-Members 

 

Dear Licensee:  

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail inquiry of July 15, 2015, in which you state 

that your club intends to rent out its social hall for an event where an employee of the 

club will serve as a bartender.  You ask if it would be permissible for non-members of 

the club to be served alcohol at this event. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Veterans 

of Foreign Wars Inc., Howard K. Kahler Post 844 holds Catering Club License No. 

CC-2985 (LID 3378) for use by it at premises located at 1258-62 West 3rd Street, 

Williamsport, Pennsylvania. 

 

OPINION: Please be advised that section 406 of the Liquor Code provides that no 

club liquor licensee, nor its officers, servants, agents or employees, other than one 

holding a catering club liquor license, shall sell any liquor or malt or brewed 

beverages to any person except a member of that club.  [47 P.S. § 4-406(a)].  A 

catering club licensee may, however, sell alcohol to groups of non-members at catered 

events held on the licensed premises.  [47 P.S. § 4-401(b)].   

  

Catered events are those involving the furnishing of liquor or malt or brewed 

beverages, or both, to be served with food prepared on the premises, or brought onto 

the premises already prepared, for the accommodation of groups of non-members who 

are using the facilities at the club by prior arrangement made at least twenty-four (24) 

hours in advance of the time of the function and which are paid for by the non-

members.  [40 Pa. Code § 5.83].  Please note that a licensee may not self-sponsor a 

catered event.  The catered event must be conducted by a third party, although the 

third party can be a member of the club. 

  

During a catered event, non-members may purchase alcoholic beverages and consume 

them anywhere on the licensed premises.  However, after the catered event has ended, 
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non-members are no longer permitted to purchase alcoholic beverages, although 

members may purchase alcoholic drinks for non-members.  Records must be kept 

showing the date and time catering arrangements were made, the name of the person 

or the organization making the arrangements, and the approximate number of persons 

to be accommodated.  [40 Pa. Code § 5.83(b)]. 

   

Additionally, it is important to note that, section 5.81 of the Board's Regulations 

requires that a club licensee adhere to the provisions of its constitution and bylaws. 

[40 Pa. Code § 5.81].  If your club’s constitution or bylaws have additional 

restrictions with regard to guests attending self-sponsored events, tournaments, and 

contests at the licensed premises, the club would also need to adhere to those 

restrictions. 

 

Should you have any further questions or concerns regarding this matter, please do not 

hesitate to contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE. 

 THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD 

  

Very truly yours, 

  

  

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:     Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

          Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

          Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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