
 

 

 
 

August 24, 2015  

  

 

Gerald E. Weise 

RE:   Club Picnic and Free Beer as Payment for Services    

 

Dear Mr. Weise: 

 

ISSUE:   This office is in receipt of your e-mail, dated July 25, 2015, wherein you 

state that you are a member of the board of directors for R Field and Stream 

Association of Lebanon County (“the Club”), which holds a club license.  You ask 
several questions about providing free alcohol to your club’s members. 

 

First, you ask the following questions regarding providing free beer at your annual 

picnic: (1) may the Club provide free beer to club members and their families at 

the club’s annual picnic; (2) may the Club pay for the beer with monies from its 

general fund; and (3) does the Club need to keep the free beer that it will provide at 
the picnic separate from its normal beer supplies which are for re-sale at the Club.  

You explain that there is no fee to attend the picnic which is held on the Club’s 

property located adjacent to the “clubhouse.”  You also note that the general fund 

contains monies from alcohol profits and forty percent (40%) of the Club’s earning 

from small games of chance and nothing in your bylaws or house rules prohibit the 

use of these funds.  Finally, you indicate that the free beer will only be served to 
members of legal age and will not be served to intoxicated persons. 

 

Next, you ask if the Club may provide free beer to club members who work at 

fundraisers such as your chicken barbeque and similar events.  You explain that 

these events are held on the club’s property located adjacent to the “clubhouse.” 

 
Finally, you ask if the Club may provide free beer to club members who help 

clean-up your club property.  You explain that these clean-up details result in 

hundreds of pounds of trash and many work hours.   

 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate 

that R Field and Stream Association of Lebanon County holds Club License No. 
C-4289 (LID 51736) for premises located at 1575 Weavertown Road, Lebanon, 

Pennsylvania. 
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OPINION:  Generally, section 493(24)(i) of the Liquor Code prohibits licensees 

from offering anything of value to induce directly the purchase of alcoholic 
beverages.  [47 P.S. § 4-493(24)(i)].  However, section 13.53 of the Board’s 

Regulations authorizes retail licensees to give to or purchase for consumers one (1) 

standard-size alcoholic beverage on retail licensed premises, provided the giving of 

the alcoholic beverage is not contingent upon the purchase of any other alcoholic 

beverages.  [40 Pa. Code § 13.53].  Bar spending or free drinks are limited to one 

(1) alcoholic beverage per patron in any such offering.  A standard-size alcoholic 
beverage is twelve (12) fluid ounces of a malt or brewed beverage, four (4) fluid 

ounces of wine (including fortified wine), and one and one-half (1½) fluid ounces 

of liquor.  [Id.].  Therefore, the Club could provide one (1) standard-sized malt or 

brewed beverage to members who attend the Club’s picnic or who help with events 

and/or clean-up, provided that this occurs on the licensed premises, is not 

contingent upon the purchase of any other alcoholic beverage, and is not prohibited 
by the Club’s bylaws or constitution.  [40 Pa. Code §§ 13.53, 5.81].   

 

Although the Club would not be permitted to provide more than one (1) standard-

sized alcoholic beverage to each member, the Club’s members could bring their 

own alcohol beverages to the annual picnic or other events.  There is nothing in the 

Liquor Code or the Board’s Regulations that prohibits patrons from bringing their 
own alcohol onto licensed or unlicensed premises, so long as the alcohol is legally 

procured.  Sections 491(2) of the Liquor Code makes it unlawful for any person to 

possess any beer, wine or spirits within Pennsylvania that have not been purchased 

through a Pennsylvania wine and spirits store, a licensed limited winery, a 

sacramental wine licensee, or from an entity licensed to sell malt or brewed 

beverages for off-premises consumption.  [47 P.S. §§ 4-491(2)].    
  

Additionally, be advised that licensees are not permitted to furnish, serve or allow 

people to consume any alcoholic beverages during hours they may not legally sell 

alcoholic beverages.  Commonwealth v. Mignogna, 120 Pa. Cmwlth. 405, 548 

A.2d 689 (1988).  Also, be advised that licensees are held strictly liable for 

violations of the Liquor Code and the Board’s Regulations that occur on their 
premises, regardless of whether their establishment supplies the alcohol for the 

event or if it is brought in by others, i.e., minors frequenting, furnishing alcohol to 

minors or visibly intoxicated persons.  [47 P.S. § 4-493(1), (13)-(14)].   

 

Further, please be aware that the Liquor Code provides that no club licensee 

may sell any liquor or malt or brewed beverages for consumption off the 
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licensed premises.  [47 P.S. §§ 4-401(a), 4-407(a)].  Since alcohol cannot be 

sold at a licensed club for off-premises consumption, if the area where you 

intend to host the annual picnic or other events is not currently a licensed area, 
the Club may not allow members to carry alcoholic beverages lawfully sold in 

the establishment to that area.  If a club member or guest leaves the licensed 

portion of the premises with unfinished containers of beer, wine or liquor 

purchased from the club, the Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor 

Control Enforcement (“Bureau”) could issue a citation to the Club for engaging 

in the sale of alcohol for off-premises consumption.  Alcohol that was not 
provided by the club may be taken off of the premises, although your members 

or guests may wish to have with them a state store receipt or some other proof 

that the alcohol was not acquired from the club. 

  

Please note that your municipality may have a local ordinance that prohibits a 

person from possessing an open container of alcohol.  It is suggested that you 
contact your local municipality or local police department to determine if an 

open container law would prohibit this.  

 

Finally, regarding the use of monies from your general funds and the storage of 

free beer, there is nothing in the Liquor Code or Board’s Regulations that would 

prohibit the Club from using monies from the Club’s general fund to pay for the 
free drinks or that would require the Club to store beer that it will provide to 

members free of charge in a separate location.  However, to the extent that monies 
contained in your general fund were procured pursuant to the Small Games of Chance 
Act, you may wish to contact the Department of Revenue, Miscellaneous Tax Division 

at (717) 787-8275 to determine if it is permissible for you to use those funds in the 
manner described in your e-mail.   
 
Additionally, be advised that Board Regulations require that a club adhere to the 

provisions of its constitution and bylaws.  [40 Pa. Code § 5.81].  Therefore, if the 

provisions of your club’s constitution or bylaws prohibit you from using monies 

from the general fund or require you to store the beer separately, then Club must 

adhere to its guidelines.   

 
Alternatively, you may be eligible to obtain a special occasion permit (“SOP”).  An 

SOP is available to an eligible entity, such as bona fide a sportsman club, which 

wants to sell alcohol as part of an event to raise funds for its organization.  [47 P.S. 

§ 4-408.4].  Generally, an SOP is issued for a period of not more than six (6) 

consecutive or non-consecutive days during a calendar year.  [47 P.S. § 4-408.4].  

The holder of such a permit is authorized to sell liquor and/or malt or brewed 
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beverages to persons of legal age on any day for which the permit is issued and in 

any municipality in which the electorate has approved the sale of liquor and/or 

malt or brewed beverages.  The permit may be used for special events at which the 
permittee is raising funds for itself.  A permit holder may sell alcoholic beverages 

during the hours of 7:00 a.m. until 2:00 a.m. the following day.   

 

The form for an SOP is available on the Board’s website at www.lcb.state.pa.us.  

In order to access the applications from the main page, place your cursor over the 

link for “Licensees,” followed by “Applications/Forms Overview,” and then select 
“Forms.”  The application for a SOP is titled “PLCB-1229 Application for Special 

Occasion Permit.”  A final determination of whether your club is eligible for an 

SOP would be made not by this office but by the Board’s Bureau of Licensing. 

 

Should you have any additional questions, do not hesitate to contact this office. 

 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 
BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

 

    
 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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