
 

 

 

 

August 24, 2015  

 

Charles Imbro 

VIA E-MAIL: Charles.imbro@yahoo.com 

 

 RE:   Interlocking Interests and Couplets 

 

Dear Mr. Imbro: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated August 4, 2015, wherein you 

indicate that you currently hold a restaurant liquor license (“R”) and are interested 

in opening a brewery and/or a distillery.  You ask if you may do so in your current 

building or, if you wish, may you open a brewery and/or distillery at a different 

location.  You ask for an explanation of the difference between distributing the 

products (presumably beer and/or spirits) and selling same in-house to your 

customers.  Finally you ask generally how federal law applies.  

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that 343 

Pine LLC holds Restaurant Liquor License No. R-14756 (LID 63755) for use at 

the premises located at 343 Pine Street, Williamsport, Pennsylvania.  You are the 

Board-approved manager.  You are also president of H.I.P. Development LLC, 

which is the lessor of the property.  You are also the president of Coppa Grill LLC, 

holder of Restaurant Liquor License No. R-16706 (LID 59157), which is located at 

135 North 3
rd

 Street, Williamsport, Pennsylvania.  It is not clear which of these 

properties you are referencing in your e-mail.  

 

OPINION:  Sections 411 and 443 of the Liquor Code generally prohibit someone 

from simultaneously holding an interest in both a retail license, such as restaurant 

or hotel, and a manufacturing license, such as a brewery or distillery.  [47 P.S. §§ 

4-411, 4-443].  This is known as the “interlocking business prohibition.”  Section 

438(c) of the Liquor Code also prohibits a person from possessing more than one 

class of license.  [47 P.S. § 4-438(c)].  However, sections 411 and 438 provide an 

exception which states: 

 

...an entity may acquire both a manufacturer's license or a limited 

winery license and a hotel, restaurant or retail dispenser license for 
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use at the same location and more than one location may be so 

licensed. 

 

[47 P.S. §§ 4-411, 4-438(c)].   

 

Your plan for a brewery and/or distillery may be permissible so long as the 

corporate entity holding the restaurant (“R”) liquor license and the brewery (“G”) 

or distillery (“A“) license are the same and so long as the location of each is the 

same.  This configuration is known as a “couplet.”  Please note that section 

446(a)(4) of the Liquor Code requires that the brewery produce at least two 

hundred fifty (250) barrels of malt or brewed beverage per year in order to also 

hold an R license in connection with the brewery.  [47 P.S. § 4-446(a)(4)].   

 

In response to your first question, it would be permissible for you to obtain a 

manufacturing license in one (1) of your current R license locations and to operate 

that manufacturing enterprise as a couplet.  However, the interlocking business 

prohibition would not permit you to have a brewery and/or distillery if the 

manufacturing license(s) were at a different location than an R license.  [47 P.S. §§ 

4-411, 4-443]. 

 

Regarding distribution, a G licensee may sell to individuals for off-premises 

consumption, in containers or packages of unlimited quantity and of any volume, 

beer manufactured on its licensed premises.  [47 P.S. § 4-440].  An R licensee may 

sell up to one hundred ninety-two (192) ounces of beer in a single sale to an 

individual for off-premises consumption.   

 

When the two (2) licenses are located on the same property as in a couplet 

situation, unlimited sales of the G licensee’s beer for off-premises consumption 

may occur on the G-licensed portion of the property, but sales for off-premises 

consumption are restricted to one hundred ninety-two (192) ounces in a single sale 

on the R-licensed portion of the property. 

 

Regarding distribution by a licensed distillery or licensed limited distillery, please 

note that section 505.4(b)(1) of the Liquor Code authorizes the manufacture and 

sale of distilled spirits on licensed premises to the Board, to other licensees of the 

Board, and to the general public. [47 P.S. § 5-505.4(b)(1)].  Furthermore, a 

licensed limited distillery may sell its bottled products at up to two (2) additional 

Board-approved locations, either alone or in conjunction with other licensed 

limited distilleries.  [47 P.S. § 5-505.4(b)(2)(i)].   
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There is currently no provision in the Liquor Code or Board’s Regulations that 

would allow a licensed limited distillery to sell its products from any other 

location, even for a limited time.  Please note that the taking of orders and 

acceptance of payment constitutes a “sale” of alcohol under the Liquor Code.  [47 

P.S. § 102].  There is, however, nothing that precludes a limited distillery licensee 

from simply taking orders for its products off-site, for subsequent payment to be 

made at the licensed premises, with delivery of the alcohol to the customers 

following such payment. 

 

On the issue of having two different manufacturing licenses in any one location, 

please note that the Board’s Bureau of Licensing (“Licensing”) will not typically 

dual-license a location, absent specific statutory authority.  Thus, only one (1) 

manufacturing license may be in effect at one (1) time at any particular portion or 

location.   

 

The Board has entered into a Conditional Licensing Agreement (“CLA”) with a 

licensee that wishes to place two (2) manufacturing licenses at the same location.  

However, such an arrangement would require the consent of both Licensing and 

the Board, and a decision on whether such an arrangement is acceptable is not a 

decision made by this office.  Thus, this office cannot provide any further guidance 

other than suggesting that if you wish to pursue this matter, you should submit an 

application to Licensing. 

 

In response to your second question, when a retail licensee obtains a manufacturing 

license for the same location, thereby having a “couplet” at that location, the 

manufacturer may no longer self-distribute.  Rather, as a holder of an R license and 

a G license, the malt or brewed beverages produced at the brewery would need to 

follow the three (3)-tier distribution system used by outside breweries: 

 

[I]f any malt or brewed beverage is to be distributed in this 

Commonwealth it shall be only through specific importing distributors 

who shall have first been given distributing rights for such products in 

designated geographical areas through the distribution system 

required for out-of-State manufacturers under section 431(b) as well 

as all other pertinent sections of this act. 

 

[Id.].  However, the G license holder may provide those malt or brewed beverages 

that it manufactures to its own R licensee, since no sale is involved. 
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In response to your third question, this office is not able to provide guidance on 

federal laws.  You may wish to contact the United States Alcohol and Tobacco Tax 

and Trade Bureau at the following web address:  http://www.ttb.treas.gov.  It is 

also recommended that you obtain private counsel experienced in liquor law to 

assist you with your complex commercial undertakings.   

 

If you have any further questions about the Liquor Code or Board’s Regulations, 

please contact this office again. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director, Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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