
 

 

 
 

August 25, 2015  

  

Kenneth J. McDermott, Esquire 

Shumaker Williams P.C.  

P.O. Box 88 
Harrisburg, PA 17108 

 

 Re:  Tussey Food Services, Inc. 

  Your File No. 14-761 

 

Dear Mr. McDermott: 
 

ISSUE:  This is in response to your letter dated July 15, 2015, wherein you advise that 

you represent Tussey Food Services, Inc., (“Licensee”), which holds a restaurant liquor 

license.  The licensed premises is located on a ski resort that is bisected by Bear Meadow 

Road, a public thoroughfare.  More specifically, the licensed premises is located on the 

eastern side of Bear Meadow Road (“Bear Meadow East”).  You advise that your client 
wants the ability to serve alcohol at a location on the western side of Bear Meadow Road 

(“Bear Meadow West”).  You note that the western location includes a reception area 

where your client would like to serve food and alcohol.  You have written this office for 

advice on which of several possibilities, restated below, would accomplish this goal for 

your client.   

 
Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Licensee 

holds Restaurant Liquor License No. R-17363 (LID 32392) for the premises at Bear 

Meadows Road, Route 322 East, Boalsburg, Pennsylvania.  

 

OPINION:  You ask if Licensee may, by way of a place-to-place transfer, move its 

existing license to Bear Meadow West, and then apply for another ski resort license for 
Bear Meadow East.  You assert that “this transaction would be within both the technical 

language of and spirit of 47 P.S. § 4-461” since Licensee is not changing ownership, but 

simply “adjusting its location for usage on the same property.”   

 

To the contrary, section 461(f) provides: 

 



Kenneth McDermott, Esquire 

August 25, 2015 

Page 2 

 

The provisions of subsection (a) [allowing for an exception to the quota 

restrictions] which apply to privately-owned public golf courses or privately-

owned ski resorts shall not apply to the owner of such course or resort 

who has . . . at any time after the effective date of this amendatory act, sold 

or transferred a regularly issued license for such course or resort. 

 

[47 P.S. § 4-461(f) (emphasis added)].  The plain language of the statute prohibits a 

transfer of any kind.  There is nothing in the statute that indicates that place-to-place 

transfers are an exception.  Therefore, if you were to transfer the license to Bear Meadow 
West, you would not be permitted to obtain another ski resort license for Bear Meadow 

East; you would have to obtain an already existing license on the marketplace.  

 

You next ask if it is possible to allow Licensee to extend its licensed premises to Bear 

Meadow West, despite the existence of a public thoroughfare.  You allege that “certain 

golf course licensees” have been permitted to do this, without citing names or locations.  
You note the similar treatment of golf courses and ski resorts within the Liquor Code and 

ask if Licensee may extend its premises to the other side of the public thoroughfare.  

 

Section 7.21(b)(2) of the Board’s Regulations permits a licensee to extend its license to 

immediate, abutting, adjacent, and contiguous vacant land.  [40 Pa. Code § 7.21(b)(2)].   

The Board has discretion to approve an application for extension to an area that is not 
immediate, abutting, adjacent and contiguous; however, the two (2) licensed premises 

may not be separated by a public thoroughfare.  Roberts v. Pennsylvania Liquor Control 

Board, 146 Pa. Cmwlth. 64, 604 A.2d 1152 (1992). 

  

In addition, section 406.1 of the Liquor Code allows the Board to approve the extension 

of a restaurant liquor license to include a secondary service area with dimensions of at 
least one hundred seventy-five (175) square feet, enclosed on three (3) sides and with 

adequate seating. [47 P.S. § 4-406.1].  However, the secondary service area must be 

located on property having a minimum area of one (1) acre and it must be on land which 

is immediate, abutting, adjacent or contiguous to the licensed premises with no 

intervening public thoroughfare.  [Id.].  Therefore, because Bear Meadow Road bisects 

the property, and Bear Meadow Road is a public thoroughfare, neither an extension of the 
license nor a secondary service area would be permissible.  

 

In your letter, you note that golf course licensees “have been able to extend their licensed 

premises to include property they own even when a ‘public thoroughfare’ is located on 

the property,” and ask if this exception may apply to ski resorts as well.  Please note that 
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said golf courses may be operating pursuant to a statutory exception set forth in section 

406(e)(2): 

 
A holder of a restaurant or club license located on a golf course may store 

liquor or malt or brewed beverages in a permanent facility on the unlicensed 

portion of the golf course so long as the liquor or malt or brewed beverages 

remain on the restaurant, club or golf course without regard to whether there 

is any intervening public thoroughfare. 

 
[47 P.S. § 4-406(e)(2)].  There is no similar exception provided for ski resorts. 

 

Your third possibility is nearly identical to your first; the existing license is transferred to 

Bear Meadow West and another ski resort license is acquired for Bear Meadow East.  

The primary difference is that a new company (“Newco”) would apply for the ski resort 

license.  You note, however, that the underlying ownership interest in Licensee and 
Newco would be the same.  This possibility fails for the same reason that the first did: the 

ski resort itself, having been subject to a license, cannot be subject to another license 

obtained outside of the quota system.  [47 P.S. § 4-461(f)]. 

 

You mention in your letter that Bear Meadow West has a reception area that would be 

used for the service of food and alcohol.  It may be possible that your client will be able 
to serve food and alcohol at that location through the use of an off premises catering 

permit (“OPCP”).   

 

Pursuant to section 406(f) of the Liquor Code, holders of restaurant licenses, hotel 

licenses, eating place retail dispenser licenses, breweries holding a brewery pub license, 

and performing arts facilities licenses may apply for and obtain an OPCP, which allows 
the permittee to hold a “catered function” off its licensed premises and on otherwise 

unlicensed premises. Sales of alcohol at such catered functions are permitted and can be 

by the glass, open bottle or other container, for consumption on the catered premises; no 

sales for take-out are permitted. [47 P.S. § 4-406(f)]. 

 

A “catered function” is defined as “the furnishing of food prepared on the premises or 
brought onto the premises already prepared in conjunction with alcoholic beverages for 

the accommodation of a person or an identifiable group of people, not the general public, 

who made arrangements for the function at least thirty days in advance.” [47 P.S. §1-

102]. 

  

As noted in section 406(f) of the Liquor Code: 
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(f) The holder of a hotel or restaurant liquor license may obtain an off-

premises catering permit subject to section 493(33) to hold a catered 
function off the licensed premises and on otherwise unlicensed premises 

where the licensee may sell wine, liquor and malt or brewed beverages by 

the glass, open bottle or other container, and in any mixture together with 

food, for consumption on those premises. Functions conducted under the 

authority of the permit shall be subject to the following: 

  
(1) alcohol may be provided only during the days and hours that the 

license holder may otherwise sell alcohol; 

  

(2) all servers at the off premises catered function shall be in 

compliance with the responsible alcohol management provisions 

under section 471.1;  
  

(3) each catered function shall last no longer than one day and not 

more than fifty catered functions may be held each calendar year by 

each license holder for use with a particular license; 

  

(4) a catered function shall not be held at a location that is already 
subject to the applicant's or another licensee's license; 

  

(5) a permit shall not be issued to an applicant whose license is in 

safekeeping; 

  

(6) a permit shall not be issued to a location that is subject to a 
pending objection by the director of the Bureau of Licensing or the 

board under section 470(a.1);  

  

(7) a permit shall not be issued to a location that is subject to a 

pending license suspension under section 471 or the one-year 

prohibition on the issuance or transfer of a license under section 
471(b); 

  

(8) no alcohol may be taken from the permitted location by any 

patron, but the applicant may transport alcohol to and from its 

licensed premises to the proposed premises; 
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(9) written notice of the catered function as enumerated in paragraph 

(10) shall be provided to the local police and the enforcement bureau 

at least seven days in advance of the event; 
  

(10) written notice shall be provided to the board at least thirty days 

prior to a catered function. Written notice must include the location of 

the function, time of the function, host of the function, general 

information regarding the guests expected at the function as well as 

any information the board shall from time to time prescribe.  The 
board may, in its discretion, accept notice in an electronic format. The 

board may, in its discretion, waive the thirty-day notice period for a 

catered function if: 

  

(i) the applicant has previously conducted functions that meet 

the requirements of this act; 
  

(ii) the applicant is a licensee in good standing with the board; 

  

(iii) notification was received at least fourteen days prior to the 

catered function; and  

  
(iv) the applicant pays a late fee of one hundred dollars ($100); 

  

(11) the board shall, in its discretion, approve or disapprove a catered 

function if the applicant fails to provide timely notice of the catered 

function, does not intend to conduct a function that meets the 

requirements of this act or has previously conducted a function that 
did not meet the requirements of this act; 

  

(12) if a catered function is scheduled to occur on private property, the 

owner of that property is deemed to have submitted to the jurisdiction 

of the enforcement bureau, and the warrant required by section 

211(a)(2) of this act shall not be necessary for the enforcement bureau 
to enter and search the premises during the function or any activities 

related to the function; 

  

(13) no catered function may be held for more than five hours per day 

and must end by midnight; 

  



Kenneth McDermott, Esquire 

August 25, 2015 

Page 6 

 

(14) neither the owner of the property nor the applicant may sell 

tickets to a catered function unless one of the following conditions is 

met: 
  

(i) the applicant has contracted with an eligible entity for the 

function, and the function is being used to raise money for the 

eligible entity's organization; 

  

(ii) the applicant has contracted with a nonprofit organization as 
defined under section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code 

of 1986 (Public Law 99-514, 26 U.S.C. § 501(c)(3)), for an 

event which has the sole purpose of raising funds for that 

nonprofit organization; or 

  

(iii) the applicant has contracted with an organization that holds 
tax exempt status under section 527 of the Internal Revenue 

Code of 1986;  

  

(15) the catered function location shall be subject to section 493(34) 

of this act; 

  
(16) catered functions may not be held in locations that are subject to 

a pending, protested transfer application; 

  

(17) a permit may not be issued to a license holder whose license is 

subject to a pending objection by the director of the Bureau of 

Licensing or the board under section 470(a.1); 
  

(18) a permit shall not be issued to a licensee for use in any location 

that is mobile; and 

  

(19) a permit shall not be issued for use on any location used for 

parking at a sports event or concert event. 
  

[47 P.S. § 4-406(f) (footnotes omitted)].  Please note that the OPCP application must be 

filed by March 1st of the calendar year; there is no statutory provision that allows the 

Board to accept applications after that date.  
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If the OPCP does not meet your client’s needs, the only alternative would be to obtain, 

via transfer, an already-existing restaurant liquor license.  

 
Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the 

Board’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 
PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  
  

  

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  
cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

  

LCB Advisory Opinion No. 15-366 


