
   

 

 
August 27, 2015 
 
 
Thaddeus Willey 

E: Fundraiser 

 
Dear Mr. Willey: 
 
ISSUE: Your e-mail of July 9, 2015 states that you are the commander of VFW Post 
43 (“Post 43”) in Martinsburg, Pennsylvania.  Post 43 would like to host a series of 
tournaments to raise money for a children’s Christmas charity.  The events would 
include shuffleboard, pool, darts and cornhole.  Post 43 would collect a ten dollar 
($10.00) entry fee to each tournament, with five dollars ($5.00) going directly to 
charity and five dollars ($5.00) going to a prize payout.  Post 43 would retain none of 
the entry fee.  The events would be open only to members and guests, per the club’s 
bylaws.  You inquire whether this proposed series of tournaments would be 
permissible. 
 
Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that D. Merl 
Tipton Post 43 Canteen / Home Association, Incorporated Veterans of Foreign Wars 
of the United States, Inc. holds Club Liquor License No. C-6324 (LID 52016) for use 
by it at the premises located at 115 South Nicodemus Street, Martinsburg, 
Pennsylvania. 
 
OPINION:  Fundraising events on a licensed premises are subject to the restrictions 
found in section 5.32(d)(4) – (f) of the Board’s Regulations:  
  

(1) Hotel, restaurant, club, privately-owned public golf course, privately-owned 
private golf course, municipal golf course, brew pub or malt beverage eating 
place licensees may permit the conduct of tournaments and contests on the 
licensed premises for the benefit of, and officially sponsored by, bona fide 
charitable organizations.  
 

(i) A charitable organization for the purposes of this section is defined as 
one qualified, approved by and registered with the Department of 
State and operated under 49 Pa. Code Part I, Subpart B (relating to 
charitable organizations).  
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(ii) Charitable organization functions shall be operated in accordance 
with the Solicitation of Funds for Charitable Purposes Act (10 P. S. 
§§ 162.1—162.24) and, if applicable, the Local Option Small Games 
of Chance Act (10 P. S. §§ 311—327), and the Bingo Law (10 P. S. 
§§ 301—308.1).  

 
(5) Hotel, restaurant, club, privately-owned public golf course, privately-owned 

private golf course, municipal golf course, brew pub and malt beverage 
eating place licensees may conduct self-sponsored tournaments, events or 
contests on their own licensed premises so long as the activities are in 
conformance with the applicable provisions of this subchapter.  
 

(e) For an activity conducted under this subchapter, the following 
apply:  
 

(1) There may not be lewd, immoral or improper conduct by 
the licensee, its servants, agents, employees, patrons or 
event, contest or tournament participants.  (While this 
restriction continues to appear within the Regulations, it 
was held to be unconstitutional by the U.S. Court of 
Appeals in the case of Conchatta Inc. v. Miller, 458 F.3d 
258, 266 (3rd Cir. 2006)). 
 

(2) There may not be unlawful gambling directly or indirectly 
associated with an activity on the licensed premises. A 
licensee will be held strictly liable for unlawful gambling 
on the licensed premises.  

 
(3) There may not be an event, contest or tournament which 

involves the consumption of alcoholic beverages by an 
event, tournament or contest participant.  

 
(4) The price of a ticket or evidence of admission to an event, 

tournament or contest may not include a charge or 
assessment for alcoholic beverages or entitle the holder 
thereof to receive an alcoholic beverage anywhere on the 
licensed premises except for alcoholic beverages included 
in a meal package offering as provided for in Chapter 13 
(relating to promotion).  
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(5) A licensee or sponsoring charity may advertise an event, 
tournament or contest.  

 
(6) Hotel, restaurant, club, privately-owned public golf course, 

privately-owned private golf course, municipal golf course, 
brew pub and malt beverage eating place licensees, as well 
as governing bodies of professional golf, skiing, tennis, 
bowling, pocket billiards and non-licensee sponsors as 
provided in subsection (e) may award prizes to contestants 
or participants of events, tournaments or contests.  
 

(7) The total value of all prizes for any given event, 
tournament or contest may not exceed $1,000. The total 
value of all prizes awarded in any 7-day period may not 
exceed $25,000. An event, tournament or contest conducted 
under the authority of the Local Option Small Games of 
Chance Act (10 P. S. § §  328.101—328.707) or the Bingo 
Law (10 P. S. § §  301—308.1) is subject to the prize limits 
in these acts.   
 

(8) Golf, skiing, tennis, pocket billiards or bowling events, 
tournaments, contests and events sanctioned by the State 
Athletic Commission are exempted from the prize value 
restrictions in this section.  

 
(9) Licensees shall maintain on the licensed premises for 2 

years, from the date of the event, an itemized list of all 
prizes for each event, tournament, contest indicating each 
prize, its value and the name and address of the recipient.  

  
(f) The restrictions in this section apply not only to the licensee, but 

to partners, officers, directors, servants, agents and employees of a 
licensee.  

  
[40 Pa. Code § 5.32(d)(4) – (f)]. 
  
If an entity wishes to raise funds and the entity is not a bona fide charitable 
organization conducting an event, tournament or contest, in accordance with the 
Solicitation of Funds for Charitable Purposes Act, as described above, the entity may 
conduct a benefit as a catered event, sell tickets to the event, and thereafter donate its 
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proceeds or a portion of its proceeds from ticket sales to another person or entity as it 
desires. 
  
Section 5.32 of the Board’s Regulations [40 Pa. Code § 5.32] permits retail licensees 
to hold self-sponsored events, tournaments, or contests on their licensed 
premises.  Self-sponsored means paid for and carried out by the licensee. 
 
Events, tournaments and contests are defined as “a competitive endeavor involving 
skill, speed, strength or endurance.  The term includes a competitive endeavor 
involving physical attributes of contestants.”  [40 Pa. Code § 5.30].  Events, 
tournaments, and contests that are sponsored by the licensee are subject to the 
following rules:  there may be no unlawful gambling directly or indirectly associated 
with the event, tournament, or contest; there may be no consumption of alcohol by 
participants as part of the event, tournament, or contest; the price of admission may 
not include a charge for or entitle the participant to receive an alcoholic beverage.  [40 
Pa. Code § 5.32(e)].   
  
The Local Option Small Games of Chance Act sets limits on the total value of all 
prizes awarded for any event, tournament or contest involving a valid small games of 
chance permit.   [10 P.S. §§ 311-327].  This limitation on prize values applies even 
though the non-profit organization is the party conducting the tournament and 
handling all the funds.  [Id.]  Finally, licensees must maintain records of the prizes and 
winners on the licensed premises for at least six (6)-months, and must maintain the 
records on or off the licensed premises for two (2)-years following the event, 
tournament, or contest.  [40 Pa. Code § 5.32(9); 47 P.S.  § 4-493(12)].  
  
One of the conditions mentioned above is that no unlawful gambling may be directly 
or indirectly associated with any event, tournament, contest or activity on the licensed 
premises.  Because unlawful gambling is a violation of the Pennsylvania Crimes 
Code, this office cannot provide you with a legal opinion as to whether the raffles 
referred to would constitute unlawful gambling.  However, please be advised that 
unlawful gambling consists of the following elements:  (1) consideration or a fee or 
charge to play; (2) an element of chance; and (3) a prize or reward.  Pennsylvania 
Liquor Control Bd. v. PPC Circus Bar, Inc., 96 Pa. Cmwlth. 115, 506 A.2d 521 
(1986). 
  
Some gambling activities, while unlawful generally, are considered to be lawful if 
conducted by an entity that holds a small games of chance permit.  You should contact 
your County Treasurer or the Pennsylvania Department of Revenue, Miscellaneous 
Tax Division at (717) 787-8275 to determine what activities are permissible with such 
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a permit and what prize limits are permissible.  You may also wish to contact the local 
police, the Pennsylvania State Police, or the County District Attorney’s Office for an 
official opinion concerning whether the raffles would constitute unlawful gambling. 
 
Section 5.81 of the Board’s Regulations [40 Pa. Code § 5.81] requires a club licensee 
to adhere to the provisions of its constitution and/or bylaws.  Failure to adhere to the 
constitution and/or bylaws may result in the issuance of a citation by the Pennsylvania 
State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement, the entity that enforces the 
Liquor Code.   
 
Provided that the proposed series of tournaments you intend to host would comply 
with the above, it would be permissible. 
 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 
HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 
CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 
ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 
ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE 
LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT 
TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR 
CONTROL BOARD. 
 
Very truly yours, 
 
 
FAITH S. DIEHL 
CHIEF COUNSEL 
 
cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  
 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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