
 

 

 
August 27, 2015 

 

Robert Marion 

President 

Yardley Country Club 

1010 Reading Avenue 
Yardley, PA 19067 

RE:  Private Golf Course License 

 

Dear Mr. Marion:  

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail inquiry of July 29, 2015, in which you 
state that you are the President of the Yardley County Club (“YCC”).  YCC 

currently holds a liquor license and operates a public restaurant.  Since the 

restaurant mostly serves club members, YCC intends to obtain a private golf club 

license and sell the current liquor license.  You ask if YCC can obtain a private 

golf club license.  You further ask if it would be possible to maintain continuous 

operation of the restaurant during the time that YCC obtains the private golf club 
license and sells the current liquor license.   

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Yardley 

Country Club Inc. holds Restaurant Liquor License No. R-16847 (LID 18249) for 

use by it at premises located at 1010 Reading Avenue, Yardley, Pennsylvania 

19067. 
 

OPINION:  Section 461(e.2) of the Liquor Code defines a “privately-owned 

private golf course” as “the clubhouse at any privately-owned golf course as 

defined in section 102 open for private membership accommodations only as a 

club as defined in section 102.”  [47 P.S. § 4-461(e.2)].  “Golf course” is defined in 

section 102 of the Liquor Code as a course having a minimum of nine holes and a 
total length of at least two thousand five hundred (2,500) yards.  The term includes 

a privately-owned private golf course.  [47 P.S. § 1-102].   

 

Section 102 of the Liquor Code [47 P.S. § 1-102] defines a “club” generally, as 

any reputable group of individuals associated together not for profit for legitimate 
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purposes of mutual benefit for which the sale of liquor or malt or brewed 

beverages is secondary.  The last sentence in the definition states: “The term 

includes a privately-owned private golf course.”  Section 461(e.2) of the Liquor 
Code provides that a privately-owned private golf course means “the clubhouse at 

any privately-owned golf course as defined in section 102 open for private 

membership accommodations only as a club as defined in section 102.  The license 

to be issued in this instance shall be a club license.”  [47 P.S. § 4-461(e.2)].   

 

A privately-owned private golf course club (“PGC”) liquor license requires a 
holder to serve liquor only to its club members.  The sales of liquor or malt or 

brewed beverages to members would be permitted at any time, except between the 

hours of 3:00 a.m. and 7:00 a.m.  [47 P.S. §§ 4-406(4), 4-492(7)].  Sales of alcohol 

for consumption off the premises would not be permissible.   

 

Please note that there is also a privately-owned private golf course catering club 
liquor license (“GCC”).  A GCC is similar to a PGC, but a GCC permits an entity 

to furnish alcoholic beverages, with food, to groups of non-members by prior 

arrangement for private events.  [40 Pa. Code § 5.83].  Also, there is also a 

privately-owned public golf course restaurant liquor license (“PGR”).  This is a 

restaurant liquor license for a privately-owned public golf course.  Such a license is 

applicable to restaurant facilities at a privately-owned golf course open for public 
accommodation.  [47 P.S. § 4-461(e.1)]. 

 

Therefore, so long as YCC meets the definition set forth in section 102 for a golf 

course and has a clubhouse open for private membership accommodations, it could 

obtain and hold a PGC.  The profit status of YCC does not, in and of itself, 

disqualify it from obtaining a PGC.  Since any club can apply for a catering 
license, YCC would also be eligible for a GCC.  Please note that in order to meet 

the definition of a “club” in section 102 of the Liquor Code, YCC, if incorporated, 

must be in continuous existence and operation for at least one year.  [47 P.S. § 1-

102]. 

 

Finally, please note that during the pendency of the application of the private golf 
club license, you may continue to operate the restaurant under your current liquor 

license.  Once the application for the private golf club license is approved, on what 

is generally referred to as prior approval, it will be up to you to notify Licensing 

that you are ready to operate the private golf club license.  At that point, authority 

may be given to you operate the private golf club license and place the current 
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liquor license into safekeeping.  Thus, it may be possible to operate the restaurant 

one day under the current liquor license and then operate the restaurant the 

following day under the private golf club license.  [40 Pa. Code § 7.32]. 
 

Should you have any further questions or concerns regarding this matter, please do 

not hesitate to contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 
OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 
 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 
CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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