
 

 

 

September 24, 2015 

 

Mike Maloney 

VIA E-MAIL:  mimaloney@yahoo.com  

 

 RE:  Food Provided by Restaurant Next Door 

 

Dear Mr. Maloney: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail dated August 26, 2015, wherein you 

advise that you were told, by an unidentified source, that your licensed restaurant 

establishment could use a nearby pizza restaurant as your means of food.  You use 

their menus and your customers order through you and pay through you.  You ask 

if this information is correct.   

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that 

Maloney Brothers’ Pub LLC holds Restaurant Liquor License No. R-11913 (LID 

50143) for the premises located at 1009 Lancaster Avenue, Bryn Mawr, 

Pennsylvania.   

 

OPINION:  Section 102 of the Liquor Code, in pertinent part, defines a restaurant 

as follows: 

  

a reputable place operated by responsible persons of good reputation 

and habitually and principally used for the purpose of providing 

food for the public, the place to have an area within a building of not 

less than four hundred square feet, equipped with tables and chairs, 

including bar seats, accommodating at least thirty persons at one 

time.  

  

[47 P.S. § 1-102 (emphasis added)].  The statute does not provide that a certain 

type of food or a certain number of courses must be provided.   

 

This office has interpreted the above-referenced definition as requiring food to be 

offered and sold at the licensed premises.  However, there is no requirement that 

such food be made or prepared at the licensed premises. 
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Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or 

the Board’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

 

Very truly yours,  

  

  

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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