
 

 

 
September 10, 2015 

 

Janet Courson 

ourson@co.crawford.pa.us 

 

 RE:  Video Poker Machines 
 

Dear Ms. Courson: 
 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail of August 20, 2015, wherein you 

inquire if video poker machines are a violation of the Small Games of Chance Act 

(“SGOC”).  You explain that a salesman informed your club that a decision out of 

Bucks County, Pennsylvania, stated that poker is a game of skill, not chance.  You 
further advise that you contacted your state representative, who advised you that 

video poker machines are still illegal.  Your club then refused to install machines.  

You question if video poker machines are indeed legal. 

 

OPINION:  Section 5.32(e) of the Board’s Regulations permits a hotel, restaurant, 

club, brew pub, or malt beverage eating place licensee to hold, or permit to be held 
on the licensed premises, an event, tournament, or contest, but only under certain 

conditions.  [40 Pa. Code § 5.32(e)].  One (1) of the conditions is that no unlawful 

gambling may be directly or indirectly associated with any event, tournament, 

contest, or activity on the licensed premises.  Because unlawful gambling is a 

violation of the Pennsylvania Crimes Code, this office cannot provide you with a 

legal opinion as to whether certain activities would constitute unlawful gambling.  
You should contact the local police, the Pennsylvania State Police, or the District 

Attorney’s office of your county for an official opinion as to whether certain 

activities would constitute unlawful gambling. 

 

With regard to “video gambling devices,” be advised that certain machines, such as 

video poker machines, are considered gambling devices per se and their mere 
presence on a licensee’s premises may constitute a violation of the Crimes Code.  

A licensee may also be subject to citation by the Pennsylvania State Police Bureau 

of Liquor Control Enforcement for illegal gambling.  Again, you should contact 

law enforcement officials on this issue. 
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 
ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS  

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 
 

Very truly yours, 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 
 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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