
 

 

 

 

September 17, 2015 

 

Bill Fleming 

Knights of Columbus Council 869 

Home Association 

VIA E-MAIL: bsfleming@verizon.net  

 

 Re:  Change of Name 

 

Dear Mr. Fleming: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent on August 20, 2015, wherein you advise 

that the Knights of Columbus Supreme Headquarters in Hartford, Connecticut, recently 

decided to disassociate itself with all councils that have, own, and operate home 

associations, such as your club, the Knights of Columbus Council 869 Home Association 

(“Club”).  You advise that this decision is prompting the Club to change its name.  You 

further advise that your membership will remain the same, as will the ownership of all 

buildings and property.  You ask how you can go about changing the Club’s name with 

regard to the liquor license as well as your small games of chance (“SGOC”) license with 

the least amount of interruption to your daily operations.   

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that the Harrisburg 

Knights of Columbus Home Association holds Catering Club License No. CC-5300 (LID 

3884) for the premises at 145 Peach Street, Harrisburg, Pennsylvania.  

 

OPINION:  You advise that the only thing that is changing is the name of the club.  It is 

assumed that the legal form of the entity is not changing.  If this assumption is correct, then 

the filing of a transfer application is not necessary.  Instead, please submit PLCB Form 

959, Application for Correction to License, Permits or Agent's Registration, and the 

required fees to the Bureau of Licensing.  The form can be found on PLCB’s website under 

the section for Licensees, then Applications/Forms Overview, then Forms.  

 

If the actual entity – or the legal form of the entity – that holds the license is changing, a 

person-to-person transfer application would need to be filed, and the license would have to 

be transferred to another club.  Please note, however, that included in the definition of 

“club” is the requirement that if the club is incorporated, it shall have been in existence for 
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at least one (1) year, and if not incorporated, then it shall have been in existence for at least 

ten (10) years.  Therefore, if the Club is changing its legal form, the soonest a transfer 

application could be filed is one (1) year after incorporation.   

 

Should you have any additional questions, do not hesitate to contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

  

  

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

  

LCB Advisory Opinion No. 15-403 


