
 

 

 

 

September 17, 2015 

 

Richard C. Lobach, Jr. 

Eagles Mere Inn 

VIA E-MAIL:  eaglesmereinnmanager@gmail.com 

 

 RE:   Storing Alcohol on Licensed Premises 

 

Dear Mr. Lobach: 

 

ISSUE:   This is in response to your e-mail dated August 27, 2015, wherein you 

state that you are the manager of an establishment with a pending liquor license 

application.  You reference a 1999 Advisory Opinion (#99-134) that explained the 

restrictions on storage of alcohol by an eating place retail dispenser licensee, and 

you ask if the bases of that Advisory Opinion are unchanged.   

 

More specifically, you note in that Advisory Opinion that the Liquor Code 

prohibits the storage of liquor and wine for usage in cooking unless the alcohol has 

been rendered non-potable, such as by the addition of salt.  You also note that the 

Advisory Opinion states that the licensee should not take possession of a 

customer’s own wine or liquor that is brought into the establishment as a “bring 

your own bottle” product (“BYOB”).   

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate a pending 

transfer application of Sour Mash LLC for Hotel Liquor License No. H-4450 (LID 

71847) for use at the premises located at 29 Mary Avenue, Eagles Mere, 

Pennsylvania.  You are the candidate for Board-approved manager of this 

establishment.  

 

OPINION:  The Advisory Opinion that you reference is specific to an inquiry 

regarding statutory limitations placed on an eating place retail dispenser licensee.  

[47 P.S. § 4-492(13)].   These same limitations are not imposed on a hotel liquor 

licensee.  In fact, sections 401(a) and 403(a) of the Liquor Code [47 P.S. §§ 4-

401(a), 4-403(a)] grant authority to hotel liquor licensees to store alcoholic 

beverages on the licensed premises.  Note, however, that such storage must be in 

areas designated as part of the licensed premises.  [See also 47 P.S. § 5-501; 18 Pa. 

C.S. § 7327].  Thus, as long as the area you wish to use for storage purposes has 
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been specifically identified, reported to the Board’s Bureau of Licensing 

(“Licensing”), and approved by Licensing as a storage area for alcohol, you may 

use it.  Once approved, wine, liquor, and beer may be stored in the same room, 

with or without other inventory.   

 

Thus, in response to your first question, there is nothing in the Liquor Code or 

Board’s Regulations that would limit a hotel licensee from storing and using 

potable liquor and/or wine, lawfully procured, in the kitchen.   

 

Additionally, there is nothing in the Liquor Code which precludes a hotel licensee 

from temporarily storing alcohol that belongs to another individual or entity.  Note 

that “temporary” means not overnight. While there are provisions in the Crimes 

Code pertaining to when storage of alcohol may occur on unlicensed premises, 

those provisions do not apply to licensed premises.   

 

Thus, in response to your second question, it would be permissible for BYOB 

products of your patrons to be stored on a temporary basis at your licensed 

premises so long as the storage is of a temporary duration and there is no fee 

collected by you for this service.  If the storage would be overnight or longer, then 

you would need to obtain a bailee-for-hire license from the Board.  [47 P.S. §§ 4-

410, 5-501, 5-505.1].  Please contact Licensing at (717) 783-8250 if you have any 

questions about obtaining a bailee-for-hire license. 

 

These arrangements are a matter of contract law between the licensee and the 

patron and are not regulated by the Board.  Please note that if you wish to charge 

patrons for storage of these bottles, regardless of the duration of the storage, you 

would be required to obtain a bailee-for-hire license from the Board.   

 

Regarding BYOB, please note generally that there is nothing in the Liquor Code or 

the Board’s Regulations that prohibits individuals from bringing their own alcohol 

into any establishment, whether or not the establishment possesses a license issued 

by the Board.  Some local municipalities may have ordinances banning BYOBs or 

laws concerning BYOBs or open containers of alcohol; therefore, you may wish to 

contact your local municipality regarding the same.   

 

Also, it is advisable for individuals that do bring alcohol on the premises to have 

the appropriate receipts from the purchase of such alcohol as evidence that the 

alcohol was lawfully acquired.  Possession of unlawfully acquired alcohol is a 
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violation of the Liquor Code and Licensees can be cited for any violation that 

occurs on the licensed premises.   

 

Finally, please be advised that, even when BYOB activities are occurring, your 

establishment remains responsible for ensuring that alcohol is not furnished or 

given to minors or visibly intoxicated persons, and failure to do so may result in a 

citation for violating section 493(1) of the Liquor Code.  [47 P.S. § 4-493(1)]. 

 

Should you have any additional questions, do not hesitate to contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

 

    

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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