
 

 

 

 

September 18, 2015 

 

Jack Skudris 

Memorable Affairs, Inc. 

Five Ponds Golf Club 

1225 West Street Road 

Warminster, PA 18974 

VIA E-MAIL:  jack@memorableaffairs.com 

 

RE:  Donated Beer at Golf Outings 

 

Dear Mr. Skudris: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail of August 28, 2015, wherein you state 

that you have a municipal golf course liquor license.  At the course, there are golf 

outing groups that bring beer donated from local distributors.  You inquire if it is 

lawful for the licensee to allow this practice if there is proof that the beer was from 

a licensed Pennsylvania distributor. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate Warminster 

Township holds Municipal Golf Course Liquor License No. GR-22 (LID 5960) for 

use by it at Warminster’s Five Pond Golf Course at 1225 West Street Road, 

Warminster, Pennsylvania. 

 

OPINION:  There is nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations that 

prohibits individuals from bringing their own alcohol (“BYOB”) to a licensed 

establishment.  Therefore, a municipal golf course may allow patrons to bring their 

own alcohol for consumption onto the licensed premises.  Licensees may choose to 

set “house rules” prohibiting patrons from bringing their own alcohol or restricting 

the manner in which they may do so.  It is advisable, as you referenced, for 

individuals that do bring alcohol on the premises to have the appropriate receipts as 

evidence that the alcohol was lawfully acquired.  As you know, possession of 

unlawfully acquired alcohol is a violation of the Liquor Code, and licensees can be 

cited for any violation that occurs on the licensed premises.  Please be advised that 

the licensee remains responsible for ensuring that alcohol is not furnished or given 
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to minors or visibly intoxicated persons, and failure to do so may result in a citation 

for violating section 493(1) of the Liquor Code.  [47 P.S. § 4-493(1)]. 

 

In addition, please note that outside groups would not be permitted to charge a fee 

of any kind for the alcohol they are providing to golfers participating in the outing, 

as this could be considered an unlawful sale of alcohol without a license.  Any fee 

assessed to the golfers by the groups would have to be limited to a charge for the 

outing exclusive of alcohol. 

 

Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the 

Board’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 

ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 

ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

 

LCB Advisory Opinion No. 15-407 


