
 

 

October 2, 2015 

 

Dan Brown 

VIA E-MAIL:  dan@deerfootfarm.com 

 

 RE:   Tasting Situations at Farmers’ Market 

 
Dear Mr. Brown: 

 

ISSUE:   This is in response to your e-mail dated September 3, 2015, wherein you state that 

your licensed limited winery has a farmers’ market stand.  Recently you encountered two (2) 

situations for which you seek legal guidance for future handling.  First, a couple came to 

your farmers’ market stand for a tasting and the man was carrying a firearm on his belt.  

Although he did not request a tasting, you inquire whether you are permitted to deny him 

service because of the firearm.  Second, a man was riding around the farmers’ market on a 

reclining bicycle, visiting stands but not getting off the bicycle.  This man did not ask for a 

tasting at your stand; however, you ask whether you would be permitted to serve him if he 

did not get off the bicycle.   

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Deerfoot 

Vineyards and Winery LLC holds for Limited Winery License No. LK-451 (LID 71050) for 

use at the premises located at 1492 Ridge Road, Shoemakersville, Pennsylvania.  This 

establishment also holds a valid farmers’ market permit.  You are the Board-approved 

manager of this establishment.  

 

OPINION:  In response to your first question, as long as a patron is lawfully in possession of 

the firearm, nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations would prohibit a patron 

from carrying a firearm onto the licensed premises (here, the farmers’ market stand).  Such a 

patron, assuming legal age and no visible intoxication, could be served wine tastings in the 

same manner as other patrons not carrying firearms.  However, licensees, generally, may 

enforce their own rules with regard to prohibiting entrance into licensed premises and/or 

service of alcohol, provided that such conditions or such rules are non-discriminatory or are 

not in place for some other unlawful purpose.  As such, there is nothing in the Liquor Code 

or Board Regulations that requires licensees to admit into their licensed premises or to serve 

alcohol to patrons that are legally carrying firearms. 

 

In response to your second question, while neither the Liquor Code nor the Board’s 

Regulations specifically permit or prohibit “drive-up” wine tastings at a permitted farmers’ 

market stand, the Commonwealth Court’s decision in Pennsylvania Liquor Control Board v. 

Burrell Food Systems, Inc., 508 A.2d 1308 (Pa. Cmwlth. 1986), affirmed the Board’s policy 
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of refusing drive-through sales of alcohol.  However, the reason for refusing drive-through 

sales, in nearly all cases, was that the actual sale of the alcohol would be taking place off the 

licensed part of the premises, an act which is clearly prohibited by the laws previously 

discussed above.  In those cases, if a drive-through area was contained entirely within the 

licensed premises, then sales of malt or brewed beverages from that area were found to be 

permissible.   

 

Applying this to your scenario, a limited winery is permitted to provide tastings and also to 

sell its products at farmers’ markets pursuant to a valid permit issued for this purpose.  More 

specifically, a limited winery may apply for a “farmers market permit” for the sale of its 

product at more than one (1) farmers market at any given time.  [47 P.S. § 5-505.2(c)].   

 

There is no prohibition in the Liquor Code or the Board’s Regulations against selling or 

serving individuals on bicycles.  Any concerns that you may have regarding DUI and/or 

Dram Shop liability should be addressed to your county district attorney and/or your private 

counsel.  

 

Should you have any additional questions, do not hesitate to contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON 

WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

 

    

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:  Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

  Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

  Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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