
 

 

 

October 13, 2015 

 

Eugene Proch 

University Wine Company 

VIA E-MAIL:  epproch@gmail.com  

 

 Re:  Limited Winery Additional Location 

 

Dear Mr. Proch: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail dated September 3, 2015, wherein you advise 

that you are exploring the possibility of an additional location for your winery in a 

restaurant that does not hold a liquor license.  You advise that the restaurant owner and the 

building owner have no interest in any licensed entity.  You ask if a large display cabinet 

with lockable doors would satisfy the requirements of the regulations.  You describe the 

cabinet as covering approximately six to ten (6-10) square feet of floor space in the 

restaurant, and that it would be similar to an armoire in appearance.  You ask if a four (4) 

foot high wall around the cabinet would still be required.  

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that University Wine 

Company, LLC, holds Limited Winery License No. LK-312 (LID 64525) for the premises 

at 467 Harmony Church Road, Belle Vernon, Pennsylvania.  

 

OPINION:  The sale of alcohol is illegal in Pennsylvania unless the entity selling the 

alcohol has a license or permit from the Board.  [47 P.S. § 4-491(1), 4-492(2),(3)].  Please 

note that licenses and permits are assigned to specifically identified locations, and that the 

sale of alcohol off of the licensed premises is illegal.   

 

As you are aware, licensed limited wineries may sell alcoholic cider, wine and wine coolers 

produced by the limited winery on no more than five (5) Board-approved locations other 

than the licensed premises.  [47 P.S. § 5-505.2(a)(3)].  The location must be enclosed by 

soundly-constructed walls, with controlled points of access and egress directly accessible 

to the general public from a public thoroughfare, and all portions of the premises must be 

contiguous.  [40 Pa. Code § 3.64(a)(3), (5)].  Additionally, a manager must be appointed 

for the additional location.  [40 Pa. Code § 3.64(a)(4)]. 
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A cabinet covering six to ten (6-10) square feet of floor space cannot serve as an additional 

Board-approved location by itself, which your message suggests.  The square footage is 

too small to allow for sales on the licensed premises, which is presumed to be the cabinet 

itself and nothing more.  Moreover, a cabinet does not allow for “controlled points of access 

and egress directly accessible to the general public from a public thoroughfare,” as required 

by the Board’s Regulations.  

 

The cabinet could be included in a larger area, as long as that larger area met all of the 

requirements set forth in the Board’s Regulations.  

 

Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the 

Board’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

  

  

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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