
 

 

 

 

October 19, 2015 

 

 

Amy Christie 

Executive Director 

Pennsylvania Tavern Association 

204 State Street, Third Floor 

Harrisburg, PA 17101 

 

 RE:  Beer-to-go  
 

Dear Ms. Christie: 

 

ISSUE:  This Office is in receipt of your letter dated September 14, 2015, wherein 

you requested an update or modification to our Office’s June 14, 2012 response to 

you regarding the sale of malt or brewed beverages (“beer”) for off-premises 

consumption.  In your May 11, 2012 e-mail, you posed a question regarding a 

customer who brings to the counter a quantity of beer in excess of one hundred 

ninety-two (192) ounces, and the customer initially pays for only one hundred 

ninety-two (192) ounces of beer and leaves the remaining amount on the counter.  

The customer then exits the establishment with this initial cache of beer and carries 

it to his/her vehicle.  The customer then reenters the establishment and pays for the 

remaining beer.  You inquired if a retail licensee could be cited by the 

Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement (“Bureau”) as it 

was the intention of the customer to purchase a quantity of beer in excess of one 

hundred and ninety-two (192) ounces.  

  

In this Office’s June 14, 2012 response to you, we advised you that it would be 

permissible for a licensee to sell to a patron up to one hundred ninety-two (192) 

fluid ounces for off-premises consumption and then to make a subsequent sale of 

up to one hundred ninety-two fluid (192) ounces for off-premises consumption 

within a relatively short period of time for this same patron, provided that these 

transactions constitute two (2) separate sales.   

 

By letter dated September 14, 2015, you requested this Office modify its June 14, 

2012 response, so as to no longer require customers to exit an establishment after 

each sale of beer. 
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OPINION:   Please be advised that the Board, as an administrative agency, does 

not have the authority to modify or ignore existing laws.  Therefore, this Office 

still believes its June 14, 2012 response to you is a correct interpretation of section 

407 of the Liquor Code [47 P.S. § 4-407].  Consequently, this Office’s opinion on 

this issue has not changed.   

 

As you are aware, section 407 of the Liquor Code allows retail licensees, other 

than clubs, to sell beer for off-premises consumption in quantities of not more than 

one hundred ninety-two (192) fluid ounces in a single sale to one (1) person.  [47 

P.S. § 4-407].  It is permissible for a licensee to sell to a patron up to one hundred 

ninety-two (192) fluid ounces for off-premises consumption and then to make a 

subsequent sale of up to one hundred ninety-two fluid (192) ounces for off-

premises consumption within a relatively short period of time for this same patron, 

so long as these transactions constitute two (2) separate sales.   

 

“Sale” is defined in section 102 of the Liquor Code as including “any transfer of 

liquor, alcohol or malt or brewed beverages for a consideration.”  [47 P.S. § 1-

102].  In order for transactions to consist of two (2) separate sales, payment and 

delivery of the alcohol from the first transaction must occur before the second 

transaction begins.  Therefore, the first beer purchase must be removed from the 

premises before the second purchase is begun.  Thus, the first transaction for the 

original purchase of one hundred ninety-two (192) ounces of beer is complete upon 

the customer paying for the beer, removing it from the establishment, and placing 

the beer in his/her vehicle.  The purchase of the remaining beer in excess of one 

hundred ninety-two (192) ounces would be permissible because it constitutes a 

separate sale. 

 

Please be further advised that should you wish to see a change to the sale of beer 

by retail licensees for off-premises consumption, you may wish to seek a 

legislative change.   

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 
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BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

  

   

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:     Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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