
 

 

 

 

October 20, 2015  

 

 

Erin Sales 

VIA E-MAIL 

 

RE:  Events at Unlicensed Premises  

 

Dear Ms. Sales: 

 

ISSUE:  Your e-mail of September 14, 2015 requests information about what one 

is able to do on an unlicensed premises.  Specifically, you inquire, if there is an 

event that is being put on by a promoter and there is no entrance fee or charge for 

alcohol, can full glasses be poured on an unlicensed premises, and if so, who is 

allowed to pour.   

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that E & J 

Gallo Winery holds Brand Registration No. BC-142 (LID 62507) for use by it at 

premises located at 600 Yosemite Boulevard, P.O. Box 1130, Modesto, California 

and Importer License No. I-729 (LID 51867) for use by it at premises located at 

Stauffer Industrial Park, Building 5, Taylor, Pennsylvania. 

 

OPINION:  It is not clear what type of “event” is contemplated in your question; 

however, given the types of licenses held by your company, it is likely that you are 

referring to tasting events. 

 

A “tasting” or “tasting event” is defined by the Board’s Regulations as “[a] 

presentation of alcoholic products to the public for the purpose of market research, 

disseminating product information and education of the public as to quality and 

availability.”  [40 Pa. Code § 13.201].  In Pennsylvania, prior approval is not 

required to conduct product “tastings” for market research and for the purpose of 

educating consumers as to the quality and availability of wines, spirits, and malt or 

brewed beverages.  Tastings may be conducted by sponsors on licensed or 

unlicensed premises.  [40 Pa. Code § 13.211(a)].  A sponsor may be any licensed 

vendor, importer, distributor, importing distributor or manufacturer or its agent or 

employee who is twenty-one (21) years of age or older.  [40 Pa. Code § 13.201]. 
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When conducted by a sponsor, a tasting is subject to the following:  (1) the 

products used must be legally procured, properly registered, and taxes paid [40 Pa. 

Code § 13.211(b)(1)]; (2) there can be no purchase requirement associated with the 

tasting [40 Pa. Code § 13.211(b)(2)]; (3) there can be no cooperative advertising 

associated with the tasting event; (4) wine and spirits manufacturers or their agents 

must be registered pursuant to Board Regulations; and (5) no more the one (1) 

standard-sized alcoholic beverage of each product shall be provided to each tasting 

participant.  A standard-sized serving of wine is four (4) ounces.  [40 Pa. Code § 

13.211(b)(3)]. 

 

As mentioned above, there can be no purchase requirement for a tasting event.  

Therefore, the alcohol provided must truly be free and cannot be predicated upon 

the purchase of an admission ticket, a donation or payment of any other fee.  

Accordingly, anyone who attends a sponsor-led tasting must be able to request and 

receive a tasting of wine provided that the individual is over twenty-one (21) and 

not visibly intoxicated. 

 

In addition, note that, generally, a license or permit is required to sell alcoholic 

beverages in Pennsylvania.  “Sale” or “sell” is defined as any transfer of alcohol 

for a consideration.  [47 P.S. § 1-102].  This includes a fee or cover charge which 

is necessary in order to obtain access to alcohol.  Therefore, if the provision of 

alcoholic beverages is conditioned upon the payment of a fee such as an admission 

charge, this could be considered a sale as defined by the Liquor Code, and would 

require a license or permit. 

 

No license or permit is needed to charge a fee to attendees of an event if such fee 

specifically excludes the provision of alcohol.  However, there cannot be any 

payment or purchase required or associated with the offer of alcohol; otherwise, 

the offeror could be charged with selling alcohol without a license in violation of 

section 491(1) of the Liquor Code.  [47 P.S. § 4-491(1)].  To avoid such a charge, 

the alcohol must truly be free; it cannot be predicated upon the purchase of a meal, 

an admission ticket, donation or payment of any other fee, or offered only as part 

of a larger package of services for which payment is received.  Should any person, 

not a minor or visibly intoxicated, request alcohol without paying the fee or cover 

charge for items such as food and entertainment, he or she must be granted access 

to the alcohol on the same terms as persons who have paid a fee or cover charge.  

Tips or donations could be accepted if made voluntarily, but may not be required.  

Such an event may be held on unlicensed premises.  Full glasses of wine may be 
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poured.  There is no restriction on who is allowed to pour.  Note that strict liability 

applies for service to minors and visibly intoxicated persons.  [47 P.S. § 4-493(1)]. 

 

Note that there are restrictions found in the Pennsylvania Crimes Code and, 

frequently, in local ordinances.  For example, section 7327 of the Crimes Code [18 

Pa. C.S. § 7327] prohibits an unlicensed business from storing liquor or beer on its 

premises for the purpose of consumption between the hours of 2:00 a.m. and 8:00 

a.m., or from allowing others to consume liquor or beer after payment of an 

entry/membership fee or cover charge, between the hours of 2:00 a.m. and 8:00 

a.m. 

 

If you require further assistance, please do not hesitate to again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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