
 

 

 

October 23, 2015 

 

Katie Molchan 

VIA E-MAIL  
 

 RE:   Private Happy Hour 

 

Dear Ms. Molchan: 

 

ISSUE:   This is in response to your e-mail dated September 28, 2015, wherein you 

state that your licensed establishment would like to allow guests to book private 

“VIP” happy hour packages that would be arranged and reserved at least twenty-

four (24) hours in advance.  The package would include the following: 

 

 For up to twelve (12) people—value $250.00 

 

 Early entrance for a duration of 1.5 hours 

 One (1) complimentary round of one (1) of your signature cocktails, 

for which the “VIP” group would have naming rights for that evening 

(value ranging from $9 - $12) 

 Happy hour pricing on all subsequent drinks 

 “VIP” wristbands with “in and out” privileges and reserved lounge 

space until 10:30 p.m. 

 Two (2) charcuterie boards (approximate value $14) 

 

You ask three (3) specific questions about this proposed package, which will be set 

forth below with the corresponding answers.  

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Mixtape 

LLC (“Mixtape”) holds Restaurant Liquor License No. R-12467 (LID 71894) for 

use at the premises located at 4907 Penn Avenue, Pittsburgh, Pennsylvania.  You 

are the Board-approved manager of this establishment.  

 

OPINION:  As a threshold matter, it is not clear from your e-mail whether you 

intend to charge a fee for this “VIP” package.  That is, you note a package value of 

two hundred fifty dollars ($250.00), but do not indicate that there will be any 
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actual payment made by patron groups availing themselves of this package, other 

than discounted drinks for all drinks after the complimentary round.   

 

Generally, please note that a promotion in which individuals would be entitled to 

food, alcoholic beverages and intangibles such as drink naming rights, reserved 

lounge space and early entrance, with no discounting of either the food or drink 

components when tabulating the final cost, is permissible.  This also presumes that 

the early entrance would be during hours that Mixtape is lawfully open for service.  

On that point, please note that restaurant liquor licensees are permitted to sell 

alcoholic beverages between the hours of 7:00 a.m. of any weekday and 2:00 a.m. 

of the following day.  [47 P.S. § 4-406(a)(2)].  If a Sunday sales permit is held by a 

licensee, alcoholic beverages may be sold on Sundays between 9:00 a.m. and 11:00 

a.m., provided that the licensee offers a ‘meal’ beginning at 9:00 a.m.  [47 P.S. §§ 

4-406(a)(3); 4-432(f)].  A “meal” is defined as “food prepared on the premises, 

sufficient to constitute breakfast, lunch or dinner; it shall not mean a snack, such as 

pretzels, popcorn, chips or similar food.”  [47 P.S. § 4-406(e)]. 

 

Further, a restaurant liquor licensee may remain open during those hours it would 

normally be closed, i.e., 2:00 a.m. until 7:00 a.m. or 9:00 a.m. on Sundays, for the 

purpose of serving food, if the licensee obtains an extended hours food permit.  [47 

P.S. § 4-499(b)].  This privilege does not extend the hours of sale for alcoholic 

beverages; nor does it preclude or replace the Sunday sales permit. 

 

While it would be permissible to discount alcoholic beverages that are part of a 

package, if the non-alcoholic components are not discounted, such discounting 

must be done in accordance with the Board’s discount pricing practice regulations 

as set forth in detail below.  [40 Pa. Code § 13.103; Board Advisory Notice No. 

16].   

 

Question #1:  Provided that all happy hour discounts for the day do 

not exceed four (4) hours and are consistent throughout, does the 

proposed package in any way violate the Liquor Code or Board’s 

Regulations?  

 

Response #1:  In addition to the caveats above, note that while Mixtape is 

permitted to offer whatever discounts it wants on food and non-alcoholic 

beverages, the discounting of alcoholic beverages must adhere to the following 

rules.  In each business day, retail licensees may engage in the following discount 
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pricing practices as permitted by section 13.102 of the Board’s Regulations: a daily 

drink special and a happy hour.  [40 Pa. Code § 13.102].   

 

Regarding daily drink specials, a retail licensee is permitted to offer one (1) 

specific type of alcoholic beverage at a discounted price all day, or for a portion of 

the day, if it chooses.  [40 Pa. Code § 13.102(b)(2)].  A specific type of alcoholic 

beverage means either a specific registered brand of malt or brewed beverages, a 

type of wine, a type of distilled spirits or a mixed drink.  [Id.].   

 

With regard to happy hour pricing, a retail licensee is permitted to discount any 

and all alcoholic beverages for a period of time not to exceed four (4) consecutive 

hours, and not to exceed fourteen (14) hours per week.  [47 P.S. §§ 1-102, 4-406(g) 

and 40 Pa. Code § 13.102(a)].  During such happy hours, the price of alcoholic 

beverages may not change.  The hours need not be consecutive and may be 

divided, subject to the above noted limitation, in any manner a licensee desires.  

However, please note that no discount pricing practice (daily drink special or 

happy hour) may occur between 12 a.m. midnight and the legal closing hour.  [40 

Pa. Code § 13.102]. Lastly, please be advised that a notice of all happy hours must 

be posted on the licensed premises seven (7) days prior to each happy hour.  [Id.]. 

 

Furthermore, section 13.53 of the Board’s Regulations [40 Pa. Code § 13.53] 

provides that retail licensees may give to or purchase an alcoholic beverage for 

consumers at retail licensed premises, provided that the giving of alcoholic 

beverages is not contingent upon the purchase of any other alcoholic beverage.  

Bar spending or free drinks are limited to one (1) standard size alcoholic beverage 

per patron in such offering.  A standard sized alcoholic beverage is defined as 

twelve (12) fluid ounces of a malt or brewed beverage, four (4) fluid ounces of 

wine (including fortified wine), and one and one-half (1½) fluid ounces of liquor.  

[Id.]. 

 

In the context of your question, while Mixtape may have a happy hour whereby all 

or certain alcoholic beverages would be discounted, it may also treat the “VIP” 

package as a catered event, which is also permissible. [40 Pa. Code § 

13.102(b)(1)].  Specifically, section 13.102(b)(1) of the Board’s Regulations 

provides an exception to the above discount pricing practices such that a retail 

licensee may sell or serve an unlimited or indefinite amount of liquor, wine or malt 

or brewed beverages for a fixed price for catered events which have been arranged 

at least twenty-four (24) hours in advance. [Id.].  In order to comply, Mixtape 
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would have to charge a fixed price for the participants of the catered event.  Your 

e-mail did not specify whether this is your intent.  

 

If there is no payment for participation in the “VIP” package, then Mixtape could, 

in accordance with section 13.53 of the Board’s Regulations, offer one (1) free 

standard size drink for those patrons identified as being part of a “VIP” package 

group.  [40 Pa. Code § 13.51].  This free drink can be in addition to any discount 

on alcoholic beverages offered to everyone as part of any happy hour. 

 

Question #2:  Though it is Mixtape’s understanding that, pursuant to 

40 Pa. Code § 13.53, licensees may give customers one (1) standard 

size free drink, would the complimentary drink included in the 

aforementioned package be considered a free drink in this instance?  

[You] wonder whether the guests could still consume all twelve (12) 

free drinks in the event that the booking party contains less than 

twelve (12) people and/or if one (1) of the VIP party gave his or her 

free drink to another member of the VIP party.  

 

Response #2:  As noted above, it is not clear whether you intend to collect payment 

for the “VIP” package itself.  In any case, a licensee may only give one (1) free 

drink per customer, as set forth above.  The licensee is responsible for ensuring 

that no customer receives more than one (1) such free drink.  [40 Pa. Code § 

13.53]. 

 

Question #3:  Provided that the proposed package is permissible, if 

you want to run a promotional sweepstakes, are you correct in 

believing that you would have to adjust the package to exclude the 

complimentary drink pursuant to section 5.32(h) of the Board’s 

Regulations prohibiting licensees from including alcoholic beverages 

as part of a prize? 

 

Response #3:  It is unclear how you would intend to implement the proposed 

package into a sweepstakes configuration; however, as you note, section 5.32(h) of 

the Board’s Regulations states that a manufacturer or licensee may sponsor 

sweepstakes promotions subject to the following conditions: 

 

  i.       No purchase is necessary to enter. 

 ii.      Entrants shall be twenty-one (21) years of age or older. 
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 iii.     Retail licensed premises may only be involved as pick-up or         

  drop-off points for entry forms and not for the conducting of drawings 

  or the awarding of prizes. 

 iv.      Alcoholic beverages may not be part of the prize. 

 

[40 Pa. Code § 5.32(h) (emphasis added)].   

 

In addition to all of the above parameters, you must comply with all terms of any 

relevant Conditional Licensing Agreements that may be in effect.  

 

Finally, as you are interested in developing complex commercial promotions that 

are potentially problematic, it is recommended that you consult private counsel 

experienced in Pennsylvania liquor law.   

 

Should you have any additional questions, do not hesitate to contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

 

    

 

RODRIGO J. DIAZ 

EXECUTIVE DEPUTY CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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