
 

 

 

 

November 18, 2015 

 

 

Michael A. Dunmyer 

VIA E-MAIL 

 

RE: Drive Through Window 

 

Dear Mr. Dunmyer: 

 

ISSUE: Your e-mail of October 13, 2015 states that your business is a pizza shop 

which conducts the majority of its food sales via a drive through window.  You 

inquire whether you may also sell beer via the drive through window. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Dunnys, 

Inc. holds Restaurant Liquor License No. R-13331 (LID 60993) for use by it at the 

premises located at 905 Second Street, Cresson, Pennsylvania. 

 

OPINION:  The holder of a restaurant liquor license is permitted to sell malt or 

brewed beverages in any amount not in excess of one hundred and ninety-two 

(192) fluid ounces in a single sale to one (1) person to be carried from the 

premises.  [47 P.S. §§ 4-401(a); 4-442(a)].  The Liquor Code authorizes restaurant 

liquor licensees to sell alcohol only on the licensed portions of the premises.  [47 

P.S. §§ 1-102; 4-401(a); 4-492(3)(4)].  Selling beer through a drive-through 

window would constitute the sale of alcohol off the licensed premises, unless the 

area outside the drive-through window were also licensed.  Pennsylvania Liquor 

Control Board v. Burrel Food Systems, Inc., 508 A.2d 1308 Pa. Cmwlth. 

(1986).  There is nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations, however, 

which would prohibit a restaurant licensee from having and using a drive-through 

window for the sale of food and non-alcoholic beverages. 

  

The Board’s Regulations provide that no licensee may conduct any business 

permitted by his or her license on any other premises or any other portion of the 

premises other than that for which the license was issued, without the approval of 

the Board for the inclusion of the additional premises in the license.  [40 Pa. Code 

§ 7.21(a)].  The Board may approve an extension of a licensed premises to include 
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the abutting and adjacent sidewalk, or the immediate, abutting, adjacent and 

contiguous vacant land.  [40 Pa. Code § 7.21(b)].  Thus, in order to utilize a 

separate portion of the premises as you have described, the licensee must seek 

approval from the Board for an extension of the licensed premises to include the 

area upon which any sale will be made.  Note that, if approved, the area covered by 

the extension is subject to the provisions of the Liquor Code and the Board’s 

Regulations (e.g., minors frequenting [47 P.S. § 4-493(1)]) to the same extent as 

the remainder of the licensed premises. 

 

An extension application is available on the Board’s website at 

www.lcb.state.pa.us.  Click on “Licensees,” then “Applications and Forms,” then 

“Application Packet for Extension of Retail License to Cover Additional 

Premises.”   

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

RODRIGO J. DIAZ 

EXECUTIVE DEPUTY CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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