
November 19, 2015  

 

 

Jessica Fike 

Regulatory Compliance Specialist 

North American Breweries 

50 Fountain Plaza, Suite 900 

Buffalo, New York 14202 

VIA E-MAIL 
 

 RE:  Coasters 

 

Dear Ms. Fike: 

 

ISSUE:  This correspondence is in response to your e-mail of October 20, 2015 

wherein you request information regarding drink coasters to be made available in 

Pennsylvania.  You would like to imprint coasters with the names of an alcohol 

beverage brand and a sports team.  

 

OPINION:  Generally, the Liquor Code prohibits providing anything of value as an 

inducement to purchase alcohol.  [47 P.S. § 4-493(24)].  However, there is an 

exception to this general prohibition which allows the offering of advertising 

novelties, such as matches, disposable lighters, bottle or can openers, t-shirts, caps, 

corkscrews, and pens and pamphlets, of nominal value.  [Id.]  The Board has 

defined advertising novelties of nominal value as items that have a wholesale cost 

of fifteen dollars ($15.00) or less and contain advertising material.  [40 Pa. Code § 

13.52; Board Advisory Notice No. 10 (6
th

 Revision)].  Advertising novelty 

giveaways may or may not be conditioned on the purchase of an alcoholic 

beverage.   

 

Although the coaster may have a nominal value, it is unlawful for any licensee to 

provide equipment or fixtures to other classes of licensees.  [47 P.S. § 4-

493(17)].  Section 13.52(c) of the Board’s Regulations provides in pertinent part 

that:  
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Advertising novelties provided by manufacturers or any class of licensee 

may not be used as equipment by any hotel, restaurant, club, retail 

dispenser, importing distributor or distributor licensee… 

  

[40 Pa. Code § 13.52(c)].   

  

Whether an item constitutes equipment, or is truly an advertising novelty, is 

determined on a case-by-case basis.  In the past, this office has determined that 

coasters constitute equipment.   

 

In light of the aforementioned, coasters with logos are not per se illegal.  However, 

they have been/are regarded as equipment and cannot be sold or provided by 

another licensee.  It would only be permissible for a retail licensee to acquire the 

coasters from a third party who is not a supplier of alcohol or otherwise licensed by 

the Board.  

 

Should you have any additional questions, do not hesitate to contact this office. 

  

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION  

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

RODRIGO J. DIAZ 

EXECUTIVE DEPUTY CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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