
 

 

 

November 18, 2015 

 

Benjamin and Suzanne Morrison 

Stone Barn Cellars Winery 

3050 Pottstown Pike 

Spring City, PA  17475 

VIA E-MAIL  

 

 RE:   Township Limitations on Limited Winery’s Production 

 

Dear Mr. and Ms. Morrison: 

 

ISSUE:   This is in response to your two (2) e-mails dated October 27, 2015, 

wherein you state that South Coventry Township wants to limit to six thousand 

(6,000) gallons per year the amount of wine that your licensed limited winery may 

produce.  You note that the Liquor Code permits a limited winery to produce up to 

two hundred thousand (200,000) gallons of wine per year, and you ask whether the 

township may limit your production.   

 

You also state that your township wants to limit your procurement of fruit used to 

produce your wines such that one hundred percent (100%) of the fruit must be 

sourced from Pennsylvania.  You note your understanding that federal decisions 

have ruled that limitations on where fruit can be sourced are unenforceable.   

 

Finally, in a telephone conversation with this office on October 29, 2015, you also 

stated that the township is restricting your use of bulk wines from another 

(unidentified) limited winery, which you believe is permitted under the Liquor 

Code.  

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Stone 

Barn Cellars LLC holds Limited Winery License No. LK-370 (LID 67399) for use 

at the premises located at 3050 Pottstown Pike, Spring City, Pennsylvania.   

 

OPINION:  Your understanding of the Liquor Code provisions is essentially 

correct as it applies to the Board.  That is, a “limited winery” is defined in the 

Liquor Code as a winery with a maximum output of two hundred thousand 

(200,000) gallons per year.  [47 P.S. § 1-102].  Furthermore, while the Liquor 

Code states that limited wineries may only produce wine made from Pennsylvania 
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grown agricultural commodities, this limitation has been deemed unenforceable as 

a result of the U.S. Supreme Court decision in the case of Granholm v. Heald, 544 

U.S. 460 (2005), and the Pennsylvania federal court decision in Cutner v. 

Newman, 398 F. Supp.2d 389 (E.D. Pa. 2005), both involving legislative 

distinctions between in-state and out-of-state wineries.   

 

Accordingly, a limited winery licensee is not required by the Board to produce its 

wine using fruit from sources in Pennsylvania; rather, a licensed limited winery 

may produce wine from agricultural commodities without regard to the source of 

such commodities.  Thus, as it applies to the Board, you would be permitted to 

import and use fruits and/or juice from out-of-state. 

 

On the issue of the use of bulk wines in your production, the Liquor Code provides 

that a limited winery may also purchase wine, in bulk in bond, from another 

Pennsylvania limited winery, but shall not purchase more than fifty percent (50%) 

of the amount of wine the purchasing limited winery produced in the preceding 

calendar year.  [47 P.S. § 5-505.2(a)(2)]. 

 

Notwithstanding all of the above, and consistent with the information you were 

provided during your telephone conversation with this office, a municipality may 

place zoning or other restrictions on your operation that are more stringent than 

those in the Liquor Code and Board’s Regulations, although generally such 

regulations must be liquor-neutral.  That being said, the Board will not become 

involved in such matters, as they are outside of the Board’s jurisdiction.   

 

Finally, it is strongly recommended that you consult private counsel experienced in 

Pennsylvania liquor law and municipal law to assist you with the various issues 

you are experiencing in the operation of your commercial enterprise.   

 

Should you have any additional questions, do not hesitate to contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 
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Very truly yours,  

 

    

 

RODRIGO J. DIAZ 

EXECUTIVE DEPUTY CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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