
 

 

 

 

 

 

November 20, 2015  

 

Lisa M. Jaras 

Corporate Paralegal 

HoustonHarbaugh 

VIA E-MAIL 

 

 RE:  Satellite Location for Limited Winery 

 

Dear Ms. Jaras: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated October 23, 2015, wherein 

you indicate that your offices represent Papa Joe’s Wine Cellar (“Papa Joe’s”) 

which holds a limited winery license.  You explain that Papa Joe’s, which is 

located near Erie, Pennsylvania, wants to sell wine at an unlicensed restaurant in 

Meadville, Pennsylvania.  You further explain that Papa Joe’s wants to set up a 

stand in this restaurant to sell its wine.  You note that Papa Joe’s will not be 

serving the wine to restaurant patrons.   

 

You further indicate that Papa Joe’s does not want to be responsible for the day-to-

day management of the stand.  Rather, Papa Joe’s intends to hire an employee of 

the winery or an employee of the restaurant to manage the stand.  You ask whether 

this would be permissible or if an officer or director of Papa Joe’s is required to 

“man” the stand at the restaurant.  You also ask whether Papa Joe’s will need to 

obtain a license for the stand.   

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that Papa Joe’s 

holds Limited Winery License No. LK-432 (LID 69954) for use by it at premises 

located at 214 Textor School Road, Zelienople, Pennsylvania. 

 

OPINION:  Section 505.2(a)(3) of the Liquor Code authorizes the holder of a 

limited winery license to separately, or in conjunction with other limited wineries, 

sell alcoholic cider, wine and/or wine coolers produced by the limited winery at no 

more than five (5) Board-approved locations other than the licensed premises, with 

no bottling or production requirement at those additional locations.  [47 P.S. § 5-

502.2(a)(3)].  Limited winery licensees may also sell food for consumption on or 
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off premises and may sell by the glass the wine and alcoholic ciders that they may 

otherwise sell by the bottle from Board-approved satellite locations.  [47 P.S. § 5-

505.2(a)(6.1)]. 

 

Board-approved satellite locations for limited wineries are primarily governed by 

section 3.64 of the Board’s Regulations, which provides as follows: 

 

(a) Additional locations, as authorized by section 505.2(3) of the 

Liquor Code (47 P.S. § 5-505.2(3)) may not be used by a limited 

winery licensee in the operation of a licensed business unless 

approved by the Board. 

 

(1) An application for an additional location shall be made 

to the Board, accompanied by a $220 fee.  A renewal 

application shall be submitted annually and be 

accompanied by a $75 fee. 

 

(2) Applications for additional Board-approved locations 

may be submitted on a prior approval basis.  If plans are 

approved, the necessary construction or alterations shall 

be completed within 6 months of the approval.  

Business may not be transacted until the premises has 

been reinspected and the Board has approved the 

completed construction or alterations. 

 

(3) Portions of an additional Board-approved location 

premises shall be contiguous. 

 

(4) Additional Board-approved locations of a limited 

winery license shall be under the control of a 

manager appointed in accordance with § 5.16 
(relating to appointment of managers). 

 

(5) Additional Board-approved locations of a limited 

winery license shall be enclosed by soundly 

constructed walls, with controlled points of access 

and egress directly accessible to the general public 

from a public thoroughfare. 
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(6) Limited winery licensees shall provide Board officers 

conducting licensing investigations of additional 

locations with the following: 

 

(i) Leases which contain percentage agreements. 

 

(ii) Management agreements. 

 

(iii) Employe agreements. 

 

(iv) Commission agreements. 

 

(b) Limited winery licensees shall notify the Board immediately 

upon discontinuing the use of an additional location. 

 

[40 Pa. Code § 3.64(emphasis added)]. 

 

The decision of whether to approve or deny an application for a proposed satellite 

location for a limited winery rests solely with the three (3)-member Board.  

Accordingly, this office is unable to conclusively state whether or not a particular 

satellite location, such as Papa Joe’s proposed stand, will ultimately be approved. 

 

However, there is generally nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations 

that prohibits the holder of a limited winery license from operating a Board-

approved satellite location at premises that are owned by another business, as long 

as the limited winery licensee can establish that it has the right to occupy such 

premises.  Further, it would generally not make a difference whether an officer or 

stockholder of the corporation holding the limited winery license also has an 

ownership interest in the business that owns the property to be used for the satellite 

location.   

 

Nevertheless, please note that your client could not merely have an employee of 

the restaurant “man the stand.”  Pursuant to section 3.64 of the Board’s regulations, 

additional Board-approved locations of a limited winery license are required to be 

under the control of a manager appointed in accordance with § 5.16 of the Board’s 

Regulations.  [40 Pa. Code §§ 3.64(a)(4) and 5.16].   

 

Also, please be advised that, pursuant to the Board’s Regulations, “[l]icensed 

premises may not have an inside passage or communication to or with any business 
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conducted by the licensee or other persons except as approved by the Board.”  [40 

Pa. Code § 3.52(b)].  Therefore, if another business is actually going to be 

conducted at the proposed satellite location and there will be an interior connection 

between the licensed satellite premises and such other business, this would require 

specific Board approval.  Additionally, if the Board approves of such an interior 

connection, the sale of alcoholic cider, wine, and/or wine coolers would need to be 

confined strictly to the premises covered by the license, and the licensed area 

would need to be clearly indicated by a permanent partition at least four (4) feet in 

height.  [40 Pa. Code §§ 3.53-3.54]. 

 

Furthermore, please be advised that only the named licensee may have a pecuniary 

interest in the operation of the licensed business.  Thus, any lease agreements, 

management agreements, employee agreements, or commission agreements 

utilized for the satellite location should be carefully drafted so as to avoid 

conveying an unlawful pecuniary interest.  Section 1.1 of the Board’s Regulations 

defines the term “pecuniary interest” as:   

 

An interest that sounds in the attributes of proprietorship. There is a 

rebuttable presumption of a pecuniary interest when a person receives 

10% or more of the proceeds of the licensed business or when control 

is exercised by one or more of the following:  

 

(i) Employing a majority of the employees of the licensee. 

 

(ii) Independently making day-to-day decisions about the 

operation of the business.  

 

(iii) Having final authority to decide how the licensed business is 

conducted. 

 

[40 Pa. Code § 1.1].  Provided that your client meets the above conditions, 

someone other than an officer or director of Papa Joe’s may “man” the satellite 

location. 

 

Please note that the provisions of the Liquor Code and the Board’s Regulations 

discussed above are available on the Board’s website at www.lcb.state.pa.us by 

placing your cursor over the link for “Legal” and then selecting either “Pa Liquor 

Code” or “Board Regulations” respectively. 

 

http://www.lcb.state.pa.us/
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Finally, please be advised that the necessary application form is also available on 

the Board’s website at www.lcb.state.pa.us by placing your cursor over the link for 

“Licensees,” followed by “Applications/Forms,” and then selecting “Forms.”  

From that point, you can scroll down through the list of forms and select the link 

for “PLCB-1685 Application for Additional Board-Approved Location.” 

 

Should you have any further questions or concerns regarding the Liquor Code or 

the Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office.  

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

RODRIGO J. DIAZ 

EXECUTIVE DEPUTY CHIEF COUNSEL 

 
cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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