
 

 

 

 

November 24, 2015  

  

 

Edward Smith 

VIA E-MAIL 
 

 RE: Hotel Liquor License Transfer Question 
 

Dear Mr. Smith: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated October 28, 2015, wherein you 

advise that you hold a hotel liquor license and you are in the process of selling your 

establishment and liquor license.  You ask if the license must be transferred to another 

hotel, or if the license can be transferred to a bar/restaurant retail establishment. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that E.S. & Son of 

Uniontown, Inc. (“E.S.”) holds Hotel Liquor License No. H-3926 (LID 35215) for use 

by it at premises located at 999 North Gallatin Avenue Ext., Uniontown, Pennsylvania.  

Board records further reflect that the license holds “grandfathered” status, as of 

November 21, 2006, meaning it is exempt from the bedroom requirements of the Liquor 

Code. 

 

OPINION:  Generally speaking, a hotel liquor license may be sold and transferred to 

another party for use at another location, assuming the new location qualifies as a hotel 

and the application is approved by the Board. 

 

As a “grandfathered” hotel licensee, you are exempted from the Liquor Code’s bedroom 

requirements for hotel licensees.  As such, your license may be transferred, but the 

transfer may affect the license’s “grandfathered” status.  If the license is transferred to a 

new owner and remains at its current location, the “grandfathered” status of the hotel, 

including the exemption from maintaining a required minimum number of bedrooms, 

would remain intact, and the new owner of the license, if his/her transfer application 

were approved by the Board, would acquire the “grandfathered” status. 

 

If, however, the license were sold and transferred to another location, the 

“grandfathered” status of the hotel would be lost.  A hotel liquor license cannot be 

transferred to another location without Board approval, and the Board cannot approve 

the transfer of a “grandfathered” hotel liquor license unless the new location meets the 
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current requirements in the Liquor Code for hotels, particularly with respect to 

bedrooms. 

 

In other words, while the transfer of your hotel liquor license is possible, the 

“grandfathered” status cannot be transferred to another location, seeing as it is specific to 

the location for which it was issued.  [47 P.S. § 4-461(c)].  The “grandfathered” status 

“dissolves” when the license is no longer associated with the physical building for which 

it was granted.  Therefore, any proposed transferee of your hotel license who intends to 

transfer the license to a new location must meet the Liquor Code’s criteria for hotels, 

including room requirements.  A restaurant at a new location that does not have 

bedrooms would not qualify. 

 

Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours, 

 

 

 

RODRIGO J. DIAZ 

EXECUTIVE DEPUTY CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director, Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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