
 

 

 

 

December 1, 2015  

  

  

Debra Fasching 

VIA E-MAIL 

 

 RE:   Hotel Licenses    

 

Dear Ms. Fasching: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated October 26, 2015, wherein 

you explain that the hotel you work for will be undergoing extensive remodeling.  

You indicate that, upon completion of the remodel, the hotel wants to sell beer and 

wine from its gift shop which is located in the lobby.  Before the plans are 

completed for the gift shop area, you want to know whether the hotel will be able 

to sell from this area.  You also ask what physical attributes are mandated, e.g., 

locking coolers or doors and space restrictions, etc.   

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that HISB Gateway 

Associates, LLC and Arcadia Hotel Venture No. 2, Inc., t/a Hampton Inn and 

Suites, holds Hotel Liquor License No. H-6201 (LID 62460) for use by it at 

premises located at 200 Gateway Drive, Bethlehem, Pennsylvania.  Board records 

also indicate that you are the Board-approved manager. 

 

OPINION:  The Liquor Code defines a hotel as: 

  

…any reputable place operated by a responsible person of good 

reputation where the public may, for a consideration, obtain sleeping 

accommodations, and which shall have the following number of 

bedrooms and requirements in each case--at least one-half of the 

required number of bedrooms shall be regularly available to transient 

guests seven days weekly, except in resort areas; at least one-third of 

such bedrooms shall be equipped with hot and cold water, a lavatory, 

commode, bathtub or shower and a clothes closet; and an additional 

one-third of the total of such required rooms shall be equipped with 

lavatory and commode… 
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[47 P.S. § 4-461(c)].  The holder of a hotel liquor license is authorized to sell 

liquor and malt or brewed beverages by the glass, open bottle or other container, 

and in any mixture, for consumption only in that part of the hotel habitually used 

for the serving of food to guests or patrons, and to guests in their private rooms in 

the hotel.  [47 P.S. § 4-406(a)(1)].  The holder of a hotel license (or the holder of a 

restaurant license located in a hotel) may allow persons to transport liquor or malt 

or brewed beverages from the licensed portion of the premises to the unlicensed 

portion of the premises, so long as the liquor or malt or brewed beverages remain 

on the hotel property.  [47 P.S. § 4-406(e)]. 

  

If the gift shop is included in the licensed area, which licensed area meets the 

definition of a “hotel,” alcoholic beverages may be sold from it.  However, please 

note that non-food items such as over-the-counter medicines, deodorant, shampoo 

and other traditional gift shop items, may not be sold from a licensed area unless 

approved by the Board.  Sale of sundries by a licensee upon its licensed premises is 

prohibited as the conduct of “another business,” unless the licensee requests and 

receives the Board’s approval to allow the sale of sundries.  [40 Pa. Code § 

3.52(c)]. 

  

Also, please note that, as stated above, hotel licensees are authorized to sell liquor 

and malt or brewed beverages by the glass, open bottle or other container, and in 

any mixture, for consumption only in that part of the hotel habitually used for the 

serving of food to guests or patrons, and to guests in their private rooms in the 

hotel.  [47 P.S. § 4-406(a)(1)].  The holder of a hotel license (or the holder of a 

restaurant license located in a hotel) may allow persons to transport liquor or malt 

or brewed beverages from the licensed portion of the premises to the unlicensed 

portion of the premises, so long as the liquor or malt or brewed beverages remain 

on the hotel property.  [47 P.S. § 4-406(e)].  A hotel liquor license also permits the 

sale for consumption off-premises of up to one hundred ninety-two (192) fluid 

ounces of malt or brewed beverages in a single sale to one (1) person.  [47 P.S. § 4-

401].   

 

However, the sale of wine for off-premises consumption is generally prohibited.  

Section 406(e) of the Liquor Code provides a limited exception that:  

  

the holder of a hotel license or a restaurant license may allow persons 

who have purchased, but only partially consumed, a bottle of wine on 

the premises to remove the bottle from the premises, so long as the 



Debra Fasching 

December 1, 2015 

Page 3 

 

bottle was purchased in conjunction with a meal which was consumed 

on the premises and so long as the bottle is resealed. 

  

[47 P.S. § 4-406(e)].  A “meal” is defined as “food prepared on the premises, 

sufficient to constitute breakfast, lunch or dinner; it shall not mean a snack, such as 

pretzels, popcorn, chips or similar food.”  [Id.].  Therefore, the only off-premises 

sales of wine that could be conducted by a hotel licensee are partially consumed 

bottles as discussed above.    

  

Additionally, be advised that if the area being remodeled is not part of the currently 

licensed premises and you wish to extend the license to include this area, you will 

need to file an extension of premises.  The forms necessary to apply for extension 

of licensed premises may be acquired from the Board’s Bureau of Licensing 

(“Licensing”) at (717) 783-8250, or via the Board’s website, at 

http://www.lcb.state.pa.us, by selecting “Licensees,” then “Applications/Forms,” 

then “Application Packets,” and then “Application Packet for Extension of Retail 

License to Cover Additional Premises.” 

 

Alternatively, assuming the remodel will not extend the currently licensed area, 

you should send a letter to Licensing informing the Board of the hotel’s intention 

and how the affected portions of the licensed premises will be reconfigured.  Be 

advised that it is Licensing, and ultimately the three (3)-member Board which 

makes the decision as to whether a particular request to reconfigure licensed 

premises or to extend the licensed premises, is in compliance with the Liquor Code 

and the Board’s Regulations.  

  

Further, be advised that if, as a result of the remodel, the operations of the hotel  

cease for fifteen (15) or more days, the hotel would need to place its license into 

safekeeping within fifteen (15) days of discontinuing operations.  [47 P.S. § 4-

474].  After placing the license into safekeeping, the hotel would have no further 

authority to sell alcoholic beverages on the formerly licensed premises, unless and 

until the licensee applied to have the license returned from safekeeping.  [40 Pa. 

Code § 4.31(e)].  

 

Finally, regarding your question as to the required physical attributes, you may 

wish to read the “Information Booklet for Retail Licenses.”  This booklet is 

available on Board’s website, by selecting “Licensees,” then “Licensing Info,” then 

“Pamphlets and Booklets,” and then “LCB-19 | Information Booklet for Retail 

Licenses.” 

http://www.lcb.state.pa.us/
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Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

 

    

 

RODRIGO J. DIAZ 

EXECUTIVE DEPUTY CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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