
 

 

 

 

December 15, 2015 

 

Daniel Pavone, Jr.  

Loyal Order of Moose Lodge 1101 

VIA E-MAIL 
 

 Re:  Catered Event Guests and Raffles 
 

Dear Mr. Pavone: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail dated November 10, 2015, wherein you ask for the 

rules covering a private club with a catering license.  Specifically, you ask if individuals who 

are renting the club for a catered event are permitted to bring liquor onto the licensed premises 

for the purpose of raffling it off.  In your telephone conversation with this office, you explained 

that someone who is renting your club would like to raffle off a “basket of cheer” that would 

contain alcohol.   

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Willow Grove 

Lodge No. 1101 Loyal Order of Moose holds Catering Club Liquor License No. CC-408 (LID 

2935) for the premises at 3 Woodlawn Avenue, Willow Grove, Pennsylvania.  

 

OPINION:  A catering club liquor license permits the sale of liquor and malt or brewed 

beverages for consumption on the premises to members only, from 7:00 a.m. until 3:00 a.m. 

any day.  [47 P.S. §§ 4-401, 4-406].  The club is also permitted to furnish alcoholic beverages 

with food to groups of non-members by prior arrangement for catered events.  [47 P.S. § 4-

401(b)].  Catered events are those involving the furnishing of liquor or malt or brewed 

beverages, or both, to be served with food prepared on the premises or brought onto the 

premises already prepared for the accommodation of groups of non-members, who are using 

the facilities at the club by prior arrangement, made at least twenty-four (24) hours in advance 

of the time of the function, and is paid for by the non-members.  [40 Pa. Code § 5.83]. 

 

Generally, there may not be unlawful gambling directly or indirectly associated with an 

activity on the licensed premises, and a licensee will be held strictly liable for unlawful 

gambling on the licensed premises.  [40 Pa. Code § 5.32(e)(2)].  However, certain gambling 

activities, while unlawful generally, are considered to be lawful if conducted by an entity that 

holds a small games of chance permit.  The Local Option Small Games of Chance Act [10 

P.S. §§ 311-327] regulates what type of games may be conducted by holders of a small games 
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of chance permit, how they may be conducted, what records must be kept and what prizes may 

be awarded. 

 

It should be noted that raffles typically involve gambling and thus would not be permissible 

unless authorized under the Small Games of Chance Act.  However, even if the raffle itself is 

lawful, the giving of alcohol as a prize is not.  Pursuant to section 493(24) of the Liquor Code 

[47 P.S. § 4-493(24)], Board Advisory Notice No. 10 (6th Revision) and section 5.32(h) of the 

Board Regulations [40 Pa. Code § 5.32(h)], alcoholic beverages may not be included as part 

of a prize.  Therefore, even if the proposed raffle were permitted under the auspices of a Small 

Games of Chance license, allowing alcohol to be raffled as the prize is not permissible.  

 

For more information about the rules governing a catering club licensee, please visit the 

Board’s website at www.lcb.state.pa.us.  From the “Licensees” link, scroll down to “Licensing 

Info,” then over to “Pamphlets & Booklets.”  There you will find the “Information Booklet for 

Retail Club Licensees.”  

 

Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the Board’s 

Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED HEREIN 

AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM CONSEQUENCES 

OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE 

PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE 

AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

  

  

  

RODRIGO J. DIAZ 

EXECUTIVE DEPUTY CHIEF COUNSEL 

  

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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