
 

 

 

 

December 16, 2015 

 

Karen Esser 

VIA E-MAIL  
 

 RE:  Prior Approval of License Transfer 
 

Dear Ms. Esser: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail of November 9, 2015, wherein you 

state that you are attempting to sell your business with its liquor license.  The 

prospective buyers wish to ensure that they are able to get the license, making the 

sale contingent on such approval.  You ask if there is such a thing as “pre-approval” 

as you do not want to sign over your liquor license before closing, which is when 

the buyer would be paying you for it.  

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that 

Theodore’s Restaurant, Inc. holds Restaurant Liquor License No. R-14860 (LID 

49092) for the premises located at 9690 West Lake Road, Lake City, Pennsylvania.  

You are the Board-approved manager, as well as the corporation’s president, 

secretary and treasurer.  

 

OPINION:  As a threshold matter, since you are potentially undertaking a significant 

commercial deal that includes a liquor license, you are strongly encouraged to seek 

private counsel from an attorney experienced in Pennsylvania liquor law and 

commercial transactions.   

 

The Board’s Bureau of Licensing (“Licensing”) is charged with processing and 

investigating liquor license applications and then making recommendations to the 

Board.  In order for a liquor license to be issued by the Board, including a transfer 

of an existing license, there must be both a person or entity and an operational 

premises.  However, the Board may, at its discretion, grant prior approval to an 

applicant whose premises are not yet complete.  [47 P.S. § 4-403(a)].  Typically this 

is relevant when a potential transferee intends to undertake remodeling of the 

physical premises.  Once approved on a “prior approval” basis, the transferee would 

have six (6) months to become operational.  Failure to do so could lead to the 

revocation of a previously approved license.   
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In order to be considered, the potential transferee must file an application for a 

license with Licensing.  Transfer applications are available by calling the Board’s 

Licensing Information Center at (717) 783-8250, or by logging onto 

www.lcb.state.pa.us, clicking on “For Licensees”, then “PLCB Applications and 

Forms” and then choosing the appropriate packet.  On the application for a restaurant 

license there is a box to check if the applicant wishes to be considered for prior 

approval.   

 

As noted earlier, submitting an application on a prior approval basis allows the 

applicant to receive consideration of its application based on plans rather than the 

actual construction at the proposed premises or, if applicable, the actual alteration of 

existing premises.  No prior approvals can be given without the submission of a 

transfer license application and its required associated documentation.   

 

Next, the transfer of ownership of a license from one person or entity to another 

requires the filing of a transfer application with the Board.  The application is 

investigated by Licensing, which then makes a recommendation to the three (3)-

member Board.  The Board, in its sole discretion, may approve, reject or condition 

its approval of any license transfer.   

 

Finally, section 7.2 of the Board’s Regulations requires the purchase price amount 

to be placed into escrow to be paid upon the Board’s approval of the transfer.  [40 

Pa. Code § 7.2].  In response to your request for guidance, please note that typically, 

the commercial legal documents between the business seller (here, you) and the 

potential buyer include contingencies; however, this office cannot provide you with 

this type of legal advice regarding the sale of your business.  In response to your 

specific question, “prior approval” is sometimes granted by the Board to prospective 

licensees under specific circumstances as outlined above.  This office cannot advise 

you whether your potential scenario would be so approved by Licensing and the 

Board.  

 

Should you have any additional questions, do not hesitate to contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 
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BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

  

Very truly yours,  

 

    

 

RODRIGO J. DIAZ 

EXECUTIVE DEPUTY CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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