
 

 

 

December 15, 2015 

 

 

Bree Vargeson 

VIA E-MAIL 

 

RE:  Renting Space Within a Beer Distributor 

 

Dear Ms. Vargeson: 

 

ISSUE:  Your e-mail of November 18, 2015 states that your family owns a beer 

distributor in Elkland, Pennsylvania.  The business is located in a large warehouse.  

You inquire whether you could rent out space for other businesses to sell antiques, 

crafts, flowers, Christmas trees, pumpkins and other items, in areas closed off from 

the area where your business sells beer. 

 

Although you have not provided sufficient information to identify the distributor in 

question, it is assumed for purposes of this response that you are inquiring on 

behalf of a licensed distributor or importing distributor. 

 

OPINION:  A licensee may not permit other persons to operate another business on 

the licensed premises.  [40 Pa. Code § 3.52(a)].  A licensee may not have an inside 

passage or communication to or with any other business conducted by the licensee 

or other persons except as approved by the Board.  [40 Pa. Code § 3.52(b)].  Where 

the Board has approved the operation of another business which has an inside 

passage or communication to or with the licensed premises, storage and sales of 

liquor and malt or brewed beverages shall be confined strictly to the premises 

covered by the license.  [40 Pa. Code § 3.53].  Where the Board has approved the 

operation of another business which has an inside passage or communication to or 

with the licensed premises, the extent of the licensed area shall be clearly indicated 

by a permanent partition at least four (4) feet in height.  [40 Pa. Code § 3.54].  The 

Board is not permitted to approve an interior connection that is greater than ten 

(10) feet wide between a licensed business and another business.  [47 P.S. § 4-

468(e)].  Therefore, your business may not permit another business to operate on 

the licensed portion of its warehouse.  Your business would need Board approval 

in order to have an interior connection between the licensed portion of the 

warehouse and any other business(es).  Typically, the Board requires each business 
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to have an additional entrance before it approves an interior connection between 

them. 

 

Finally, note that it is generally prohibited for any distributor or importing 

distributor, without the approval of the Board, and then only in accordance with 

Board regulations, to engage in any other business whatsoever, other than certain 

limited activities specified in the statute.  [47 P.S. § 4-492(12)]. 

 

Should you wish to pursue this matter, you may send a request to the Board’s 

Bureau of Licensing. 

 

You may wish to consult private counsel experienced in Pennsylvania liquor law to 

assist you with this undertaking.  

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

RODRIGO J. DIAZ 

EXECUTIVE DEPUTY CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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