
 

December 16, 2015 

 

David Franke 

Brown-Foreman 

VIA E-MAIL    
 

RE:  Mixology Contest  

 

Dear Mr. Franke: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail of November 24, 2015, wherein you 

inquire if it is permissible for a liquor supplier to conduct a bartender cocktail 

mixology contest in a licensee account, which is presumed to be a premises with a 

retail liquor license. You cite an example of a competition among bartenders through 

out the state in making the best Manhattan.  You also inquire if it would make a 

difference if the premises was closed to the public. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Brown-

Foreman Corporation holds Sales Permit SP-481 (LID 22901) and Vendor’s Permit 

VP-509 (LID 23036) for use by it at 850 Dixie Highway, Louisville, Kentucky.  

 

OPINION:  Section 5.32 of the Board's Regulations [40 Pa. Code § 5.32] generally 

permits retail licensees to hold self-sponsored events, tournaments or contests on 

their licensed premises.   Events, tournaments and contests are defined as “a 

competitive endeavor involving skill, speed, strength or endurance.  The term 

includes a competitive endeavor involving physical attributes of contestants.”  [40 

Pa. Code § 5.30].  Such events, tournaments, and contests are subject to the 

following rules:  (1) there can be no unlawful gambling directly or indirectly 

associated with the event, tournament, or contest; (2) there can be no consumption 

of alcohol by participants as part of the event, tournament, or contest; (3) the price 

of admission, if any, cannot include a charge for or entitle the participant to receive 

an alcoholic beverage.  [40 Pa. Code § 5.32(e)]. 

  

“Self-sponsored” means paid for and carried out by the licensee.  It would not be 

permissible for a third party to conduct such events, tournaments or contests.  

Accordingly, it is not permissible for your corporation to conduct a mixology contest 

on the licensed premises of another licensee, regardless of whether it was closed to 

the public during the event.  
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Further, please be advised that section 13.51(a) of the Board’s Regulations prohibits 

a licensee from contributing to or accepting, directly or indirectly, from another 

licensee of a different class, anything of value by means of advertisements, 

contributions, purchase, sale of tickets, donations or by any device, for any 

purpose.  [40 Pa. Code § 13.51(a)].  Section 493(24)(i) of the Liquor Code allows 

manufacturers and licensees to provide advertising novelties of nominal value, 

which bear advertising matter, to other licensees and consumers with or without a 

purchase. [47 P.S. § 4-493(24)(i)]. The Board has defined advertising novelties of 

nominal value as items that have a wholesale cost of fifteen dollars ($15.00) or less 

and contain advertising material.  [40 Pa. Code § 13.52; Board Advisory Notice No. 

10 (6th Revision)].  It is not a permissible practice for manufacturers to give prizes 

to the employees of retail licensees beyond that of advertising novelties.   

  

Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the 

Board’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 

ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 

ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

RODRIGO J. DIAZ 

EXECUTIVE DEPUTY CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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