
 

 

 

 

December 22, 2015 

 

Timothy J. Huber, Esquire 

Buzgon Davis Law Office 

525 South Eighth Street 

Lebanon, PA  17042 

VIA E-MAIL  
 

 RE:  Change in Corporate Ownership 
 
Dear Mr. Huber: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail of November 24, 2015, wherein you state 

that you represent a fifty percent shareholder of an unidentified company that holds a 

beer distributor license.  The other fifty percent shareholder of the company wishes to sell 

his or her stock to your client, such that your client will become the sole shareholder.   

 

You ask for confirmation of your understanding that the Pennsylvania Liquor Control 

Board (“Board”) must approve such a transfer of interest and, if so, you ask what forms 

must be submitted.  You also ask whether your client may sign an agreement with the 

other shareholder, pay the modest sales price of the shares, and then have you hold the 

shares to be transferred in escrow pending Board approval of the transfer.   

 

OPINION:  A change in the ownership of the stock of a corporate license is not 

considered to be a transfer; however, the transaction must be reported to the Board within 

fifteen days of the change.  Specifically, section 5.91(a) of the Board’s Regulations states 

that a corporation, association or other Board-licensed entity, except a club, having 

officers, or directors, or stockholders, shall report a change in officers, or directors or 

stockholders within fifteen days.  [40 Pa. Code § 5.91(a)].   

 

A change in stockholders involving less than ten percent of outstanding voting stock need 

not be reported, except when the change involves a majority or controlling interest.  [Id.].  

Control is defined as the power or authority to manage, direct, govern, administer or 

oversee the operation of the licensed business.  [Id.]. However, if the current business 

entity is dissolving and a new business entity is formed for the purpose of holding the 

license, then you would need to apply to transfer the license to the new entity.   
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Assuming from your stated fact pattern that the corporate entity is not being dissolved, a 

PLCB Form 866 (Notice of Change in Business Structure of Licensed Corporations, 

Limited Liability Companies or Limited Partnerships, Except Clubs) should be filed with 

the Board’s Bureau of Licensing (“Licensing”) within fifteen days of the finalization of 

the commercial transaction.  This form is located on the Board’s website at 

www.lcb.state.pa.us, then select “Licensees,” then “Applications and Forms,” then 

“PLCB-866.”  Please also note that this change of controlling interest information will 

have to be posted on the licensed premises in accordance with section 3.13(b) of the 

Board’s Regulations.  [40 Pa. Code § 3.13(b)].  

 

Thus, in response to your questions, the proposed transaction requires only the filing of 

the noted form.  The issue of holding the shares in escrow pending Board approval of a 

transfer application is moot since notice to the Board is provided after the fact.  If you 

have any questions about the form or its filing, please contact Licensing at 717-783-8250 

for assistance.  Should you have any additional questions regarding the Liquor Code or 

Board’s Regulations, do not hesitate to contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

 

    

 

RODRIGO J. DIAZ 

EXECUTIVE DEPUTY CHIEF COUNSEL 

 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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