
 

 

 

 

December 23, 2015     

 

Corey Wark 

VIA E-MAIL 
  

RE:  Club Officer Question 

 

Dear Mr. Wark: 

  

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent on December 7, 2015, wherein you 

advise that you are the president of West Berwick Hose Co. No. 1 of West 

Berwick, Pennsylvania, in Berwick, Pennsylvania.  You advise that in 2009, 

George Gary Bankes had to be removed as trustee for the licensee due to a prior 

conviction for DUI.  You ask if, due to the passage of time, Mr. Bankes is now 

eligible to be approved by the Board as a trustee for the licensee. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that West 

Berwick Hose Co. No. 1 of West Berwick, Pennsylvania, holds Club Liquor 

License No. C-04872 (LID 2230) for the premises located at 1433 Fairview 

Avenue, Berwick, Pennsylvania.  Board records confirm that by Order dated April 

15, 2009, the Board ordered that George Gary Bankes was to be removed from or 

divested of any interest in the license due to his convictions for DUI in 1996, 1999, 

2001, and 2005. 

 

OPINION:  If appointment of new officers, directors, or manager/steward of a club 

has occurred since the last renewal application was filed, a club licensee is required 

to file a Status/Change of Officers, Directors and Manager or Steward of Club 

(PLCB-868) along with a Request for Criminal Record Check (PLCB Form E-

2314) with the renewal application.  [40 Pa. Code § 5.91]. 

 

The Board may consider criminal records of licensees and officers, directors, 

managers, or stockholders of licensees, because section 404 of the Liquor Code 

requires that licensees be persons of good repute, and the Board’s Regulations 

specify that criminal convictions impact a person’s reputation.  [47 P.S. § 4-404; 

40 Pa. Code §§ 1.5, 5.23].  Section 404 [47 P.S. § 4-404] further provides that the 

Board shall have discretion to refuse a license (including renewal thereof) to any 
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person, corporation, partnership, or association or any officer, director, or member 

thereof who shall have been convicted or found guilty of a felony within a period 

of five years immediately preceding the date of application for said license. 

 

Upon submission of the above information, the Board’s Bureau of Licensing 

conducts an investigation and recommends to the Board whether a person with a 

criminal record should be permitted to serve as an officer in the organization.  If it 

is determined that a club officer could not serve in that capacity for a club, he or 

she may be required to divest himself or herself of any interest in the club.  Said 

decision is made by the Board itself and not by this office. 

 

Finally, section 5.81 of the Board's Regulations requires that a club licensee adhere 

to the provisions of its constitution and bylaws.  [40 Pa. Code § 5.81].  If the club’s 

constitution or bylaws would prevent Mr. Bankes from becoming a trustee, he 

must resign or be removed forthwith. 

  

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO  

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD.  

 

Very truly yours, 

 

   

  

RODRIGO J. DIAZ 

EXECUTIVE DEPUTY CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director, Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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