
 

 

 

 

December 30, 2015 

 

 

Dave Swanson 

VIA E-MAIL  
 

 RE:  Temporary Membership  

 

Dear Mr. Swanson: 

 

ISSUE:   Your e-mail of December 9, 2015 states that your club offers annual 

memberships.  You inquire whether you may allow and use temporary 

memberships for periods less than a year; for example, a month or two days. 

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that Kane Veterans 

Home Association holds Catering Club Liquor License No. CC-5587 (LID 2557) 

for use by it at premises located at 95 Wetmore Avenue, Kane, Pennsylvania. 

 

OPINION: Neither the Liquor Code nor the Board’s Regulations specifically 

provide for “temporary” club memberships.  The requirements for membership in a 

club are governed by the club’s constitution and/or bylaws, to which each club 

must adhere.  [40 Pa. Code § 5.81].  There is no limitation in the Liquor Code or 

the Board’s Regulations relative to the number or classes of membership 

maintained by the club.  However, section 102 of the Liquor Code [47 P.S. § 1-

102] requires that members be admitted only after submission of an application, 

investigation of the application and a vote on the application.  The club must also 

charge and collect dues from its membership.  [Id.].   Temporary memberships 

would be permissible as long as the club followed the requirements of section 102 

for the admission of members and complied with its constitution and bylaws.  

However, temporary members cannot purchase alcohol until after the application 

has been submitted, investigated and voted on by the membership, a process that 

this office has previously opined cannot be done in one day.  [See Advisory 

Opinion 2012-134; 2010-81; 2008-247].   

 

“Club” is defined as “any reputable group of individuals associated together not for 

profit for legitimate purposes of mutual benefit, entertainment, fellowship or 
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lawful convenience, having some primary interest and activity to which the sale of 

liquor or malt or brewed beverages shall be only secondary.”  [47 P.S. § 1-102].  

As such, should temporary membership be offered, the burden of proving that the 

club meets the requirements of section 102 is upon the club should its activities be 

questioned. 

 

Note the following which may also be relevant to your inquiry: 

 

Any person who is an active member of another club which is chartered by the 

same state or national organization shall have the same rights and privileges as 

members of the particular club.  Further, any club licensee which is either an 

incorporated unit of a national veterans' organization or an affiliated organization 

as defined in section 461.1 shall be permitted to sell liquor or malt or brewed 

beverages to any active member of another unit which is chartered by the same 

national veterans' organization or to any member of a nationally chartered auxiliary 

associated with the same national veterans' organization.  [47 P.S. § 4-406(a)(1)].   

 

A catering club licensee may sell alcohol to groups of non-members at catered 

events held on the licensed premises.  [47 P.S. § 4-401(b)].  Catered events are 

those involving the furnishing of liquor or malt or brewed beverages, or both, to be 

served with food prepared on the premises, or brought onto the premises already 

prepared, for the accommodation of groups of non-members who are using the 

facilities at the club by prior arrangement made at least twenty-four hours in 

advance of the time of the function and which are paid for by the non-members. 

 [40 Pa. Code § 5.83].  Please note that a licensee may not self-sponsor a catered 

event.  The catered event must be conducted by a third party, although the third 

party can be a member of the club. 

  

During a catered event, non-members may purchase alcoholic beverages and 

consume them anywhere on the licensed premises.  However, after the catered 

event has ended, non-members are no longer permitted to purchase alcoholic 

beverages, although members may purchase alcoholic drinks for non-members.  

Records must be kept showing the date and time catering arrangements were made, 

the name of the person or the organization making the arrangements, and the 

approximate number of persons to be accommodated.  [40 Pa. Code § 5.83(b)]. 

   

Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  

 

 

 

RODRIGO J. DIAZ 

EXECUTIVE DEPUTY CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

 

LCB Advisory Opinion No.  15-515 


