
 

 

 

January 27, 2016   

         

 

Bridget Ryan 

VIA E-MAIL:   
 

           RE:   Outside event 

  

Dear Ms. Ryan: 

 

ISSUE: This office is in receipt of your email of December 27, 2015, wherein you 

state only the following: “My restaurant would like to hold an event in our parking 

lot.  I have some questions regarding [sic] the rules for serving alcohol outside.” 
 

OPINION: It is assumed for purposes of this response that your restaurant holds a 

license issued by the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”).  In order to 

allow sales and service of alcoholic beverages beyond an existing licensed premises, 

a licensee must apply for an extension of its licensed premises to cover any 

additional area.  Section 7.21(b)(2) of the PLCB’s Regulations permits a licensee to 

extend its license to immediate, abutting, adjacent, and contiguous vacant land.  [40 

Pa. Code § 7.21(b)(2)].  A licensee requesting such an extension must obtain and file 

with its application for extension of premises written approval issued by the proper 

authorities of the municipality in which the license is issued if the proposed 

extension includes a sidewalk.  Extensions to the sidewalk or the contiguous vacant 

land must include a certification by the municipality approving operation of the 

licensee on the proposed extension area.  Proposed extensions to the sidewalk will 

be subject to the conditions that patrons must be seated at a table in order to receive 

service, there must be no fewer than two tables for service, and there may not be a 

service bar on the sidewalk.  [40 Pa. Code § 7.21(d)].  Further, such extension 

applications must be accompanied by appropriate plans or surveys setting forth the 

metes and bounds, the names of abutting streets and a plotting of the principal 

licensed premises. 

  

It should be noted that a licensee must have the exclusive right to occupy the outside 

area in order for it to apply for an extension of premises covering same.  Once the 

extension is approved, the subject area becomes subject to all restrictions in the 
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Liquor Code and the PLCB’s Regulations, including the prohibition on minors 

frequenting the premises.  [47 P.S. § 4-493(14)]. 

  

Please note that it is the PLCB’s Bureau of Licensing initially, and the three (3)-

member Board ultimately, that decides whether a particular extension request is in 

compliance with the Liquor Code and the PLCB’s Regulations, and whether or not 

to grant the extension.  The forms needed may be found on the PLCB’s website at 

www.lcb.state.pa.us. 

  

Another possibility would be for your restaurant to acquire an Off-Premises Catered 

Event (“OPCP”).  Pursuant to section 406(f) of the Liquor Code, holders of 

restaurant licenses, hotel licenses, eating place retail dispenser licenses, breweries 

holding a brewery pub license, and performing arts facilities licenses may apply for 

and obtain an OPCP, which allows the permittee to hold a “catered function” off its 

licensed premises and on otherwise unlicensed premises. Sales of alcohol at such 

catered functions are permitted and can be by the glass, open bottle or other 

container, for consumption on the catered premises; no sales for take-out are 

permitted. [47 P.S. § 4-406(f)].  

 

A “catered function” is defined as: 

 

the furnishing of food prepared on the premises or brought 

onto the premises already prepared in conjunction with 

alcoholic beverages for the accommodation of a person or 

an identifiable group of people, not the general public, 

who made arrangements for the function at least thirty 

days in advance.  

 

[47 P.S. §1-102].  

 

As noted in section 406(f) of the Liquor Code:  

 

(f) The holder of a hotel or restaurant liquor license may 

obtain an off-premises catering permit subject to section 

493(33) to hold a catered function off the licensed 

premises and on otherwise unlicensed premises where the 

licensee may sell wine, liquor and malt or brewed 

beverages by the glass, open bottle or other container, and 

in any mixture together with food, for consumption on 

http://www.lcb.state.pa.us/
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those premises. Functions conducted under the authority 

of the permit shall be subject to the following:  

 

(1) alcohol may be provided only during the days and 

hours that the license holder may otherwise sell 

alcohol;  

 

(2) all servers at the off premises catered function 

shall be in compliance with the responsible alcohol 

management provisions under section 471.1;  

 

(3) each catered function shall last no longer than one 

day and not more than fifty catered functions may be 

held each calendar year by each license holder for use 

with a particular license;  

 

(4) a catered function shall not be held at a location 

that is already subject to the applicant's or another 

licensee's license;  

 

(5)a permit shall not be issued to an applicant whose 

license is in safekeeping;  

 

(6) a permit shall not be issued to a location that is 

subject to a pending objection by the director of the 

Bureau of Licensing or the board under section 

470(a.1);  

 

(7) a permit shall not be issued to a location that is 

subject to a pending license suspension under section 

471 or the one-year prohibition on the issuance or 

transfer of a license under section 471(b);  

 

(8) no alcohol may be taken from the permitted 

location by any patron, but the applicant may 

transport alcohol to and from its licensed premises to 

the proposed premises;  

 

(9) written notice of the catered function as 

enumerated in paragraph (10) shall be provided to the 
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local police and the enforcement bureau at least 

seven days in advance of the event;  

 

(10) Written notice shall be provided to the board at 

least thirty days prior to a catered function. Written 

notice must include the location of the function, time 

of the function, host of the function, general 

information regarding the guests expected at the 

function as well as any information the board shall 

from time to time prescribe. The board may, in its 

discretion, accept notice in an electronic format. The 

board may, in its discretion, waive the thirty-day 

notice period for a catered function if:  

 

(i) the applicant has previously conducted 

functions that meet the requirements of this act;  

 

(ii) the applicant is a licensee in good standing 

with the board;  

 

(iii) notification was received at least fourteen 

days prior to the catered function; and  

 

(iv) the applicant pays a late fee of one hundred 

dollars ($100);  

 

(11) the board shall, in its discretion, approve or 

disapprove a catered function if the applicant fails to 

provide timely notice of the catered function, does 

not intend to conduct a function that meets the 

requirements of this act or has previously conducted 

a function that did not meet the requirements of this 

act;  

 

(12) if a catered function is scheduled to occur on 

private property, the owner of that property is 

deemed to have submitted to the jurisdiction of the 

enforcement bureau, and the warrant required by 

section 211(a)(2) of this act shall not be necessary for 

the enforcement bureau to enter and search the 
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premises during the function or any activities related 

to the function;  

 

(13) no catered function may be held for more than 

five hours per day and must end by midnight;  

 

(14) neither the owner of the property nor the 

applicant may sell tickets to a catered function unless 

one of the following conditions is met:  

 

(i) the applicant has contracted with an eligible 

entity for the function, and the function is being 

used to raise money for the eligible entity's 

organization;  

 

(ii) the applicant has contracted with a nonprofit 

organization as defined under section 501(c)(3) 

of the Internal Revenue Code of 1986 (Public 

Law 99-514, 26 U.S.C. § 501(c)(3)), for an 

event which has the sole purpose of raising 

funds for that nonprofit organization; or  

 

(iii) the applicant has contracted with an 

organization that holds tax exempt status under 

section 527 of the Internal Revenue Code of 

1986;  

 

(15) the catered function location shall be subject to 

section 493(34) of this act;  

 

(16) catered functions may not be held in locations 

that are subject to a pending, protested transfer 

application;  

 

(17) a permit may not be issued to a license holder 

whose license is subject to a pending objection by the 

director of the Bureau of Licensing or the board 

under section 470(a.1);  
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(18) a permit shall not be issued to a licensee for use 

in any location that is mobile; and  

 

(19) a permit shall not be issued for use on any 

location used for parking at a sports event or concert 

event.  

 

[47 P.S. § 4-406(f) (footnotes omitted)]. Please note that the OPCP application must 

be filed by March 1st of the calendar year; there is no statutory provision that allows 

the PLCB to accept applications after that date. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 

ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 

ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD 

 

Very truly yours, 

  

 

 

RODRIGO J. DIAZ 

EXECUTIVE DEPUTY CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

    Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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