
 

 

 
February 12, 2016 

 

Elizabeth Konopka 

VIA E-MAIL 
 

 RE:  Donated Beer at Charity Event 

 

Dear Ms. Konopka: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail dated January 2, 2016, wherein you advise that 

a third party non-profit organization wishes to hold a charity event at your facility, The 

Highlands at Wyomissing (“The Highlands”), a retirement community.  The third party 

non-profit wishes to provide beer that it has received as a donation from an individual, 

and your employees will be serving the donated beer.  You ask if this is permissible.   

 

During a follow-up telephone call on January 13, 2016, Jen Lawrence indicated that The 

Highlands will not be selling any alcohol at the charity event.  Ms. Lawrence further 

indicated that there will be no charge or donation required of the guests to obtain the 

beer, and there will be no ticket or admission fee required to attend the charity event.  Ms. 

Lawrence also stated that the charity event will be held in a banquet hall at The 

Highlands and that some of the guests of the charity event may be residents of The 

Highlands.    

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that The Highlands 

at Wyomissing, Inc. holds Continuing Care Retirement Community Liquor License No. 

CRR-40 (LID 68866) for the premises located at 2000 Cambridge Avenue, Wyomissing, 

Pennsylvania. 

 

OPINION:  It would be permissible for The Highlands to serve donated beer at this 

charity event.  Under section 414(a) of the Liquor Code, the Board is authorized to issue 

a restaurant liquor license to a continuing care retirement community.  [47 P.S. § 4-

414(a)].  Thus, for purposes of the Liquor Code, a licensed continuing care retirement 

community is considered a restaurant liquor licensee.  Therefore, as long as there is no 

sale of the donated beer and no cost to the guests of the charity event to obtain the beer, 

there is nothing in the Liquor Code or Board’s Regulations that would prohibit the 

donation of alcohol by an individual to an unlicensed entity such as the third party non-

profit organization, for subsequent service by your employees at this charity event on the 

licensed premises.  
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However, because The Highlands is licensed by the Board, it is suggested that when a 

third party entity wants to provide the alcohol for its event, whether donated or 

purchased, you should require them to provide proof that the wine, spirits, or beer was 

lawfully acquired in Pennsylvania.  Licensees are strictly liable for violations of the 

Liquor Code and its attendant laws and regulations that occur on the licensed premises.  

[Pennsylvania Liquor Control Board v. TLK, Inc., 544 A.2d 931 (Pa. 1988)].  Failure to 

require such proof may place you at risk of citation, which may result in a suspension of 

the license, or a revocation of the license, and/or a fine of up to one thousand dollars 

($1,000.00).  [47 P.S. § 4-471(b)]. 

 

Please be also advised that all retail licensees are accountable if alcoholic beverages are 

furnished to visibly intoxicated persons or minors on its licensed premises.  [47 P.S. § 4-

493(1)].  A licensee is also accountable for instances of disturbances that may occur on or 

about the licensed premises.   

 

Please do not hesitate to contact this office if you have any additional questions. 

  

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD.  

 

Very truly yours, 

   

 

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:      Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

          Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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