
 

 

 

 

 

February 12, 2016  

  

 

Cathy Troxell 

VIA E-MAIL 

 

 RE:  Crickets, Inc. Inquiries Concerning Poker Night 

  

Dear Ms. Troxell: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated January 7, 2016, wherein you 

pose a series of questions concerning a proposed “poker night” at your 

establishment.  You advise that you or your designee will be present to oversee the 

event, and want to be sure that it complies with the Liquor Code and regulations of 

the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”).  Your questions will be 

answered below, in the order presented within your e-mail. 

 

Board records indicate that Crickets, Inc., holds Restaurant Liquor License No. R-

2856 (LID 50048) for the premises located at 144 West Front Street, Berwick, 

Pennsylvania.  Board records further reflect that you are the Board-approved Vice 

President, Secretary, Treasurer, Director, Stockholder, and Manager. 

 

OPINION: 

 

1. Would our establishment be permitted to have a free poker night once a 

week? 

 

Section 5.32(e) of the Board’s Regulations permits retail licensees to hold, or 

permit to be held, on their licensed premises an event, tournament, or contest, but 

only under certain conditions.  [40 Pa. Code § 5.32(e)].  One of the conditions is 

that no unlawful gambling may be directly or indirectly associated with any event, 

tournament, contest, or activity on the licensed premises.  If there is unlawful 

gambling, the licensee will be held strictly liable for such activity and could be 

cited for violation of the Liquor Code and the Board’s Regulations.  [40 Pa. Code § 

5.32(e)(2)]. 
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Unlawful gambling consists of the following elements:  (1) consideration or a fee 

or charge to play, (2) an element of chance, and (3) a prize or reward.  

Pennsylvania Liquor Control Bd. v. PPC Circus Bar, Inc., 96 Pa. Cmwlth. 115, 506 

A.2d 521 (1986).  For example, the Pennsylvania Commonwealth Court has held 

that poker playing for money, on licensed premises, is gambling, within the 

definition cited above.  Pennsylvania Liquor Control Bd. v. Kehler, 114 Pa. 

Cmwlth. 310, 538 A.2d 979 (1988).  A poker night that deletes the element of 

consideration or fee to play may not constitute unlawful gambling; however, 

unlawful gambling is a Crimes Code violation and the Board does not interpret the 

Crimes Code.  You are, therefore, advised to speak to your local District Attorney, 

local law enforcement officials, or the Pennsylvania State Police to get their 

opinions as to whether your proposed activities would constitute unlawful 

gambling. 

 

Please note that the event must be self-sponsored by the licensee.  [40 Pa. Code § 

5.32].  Self-sponsored means paid for and carried out by the licensee. 

 

Additional exemptions under section 5.32(d)(3) allow retail licensees to permit the 

conduct of events on the licensed premises by groups constituting a league.  

Section 5.32(e)(6) allows payment of tournament prizes by governing bodies of 

professional golf, skiing, tennis, bowling, pocket billiards, boxing, and wrestling.  

The other requirements set forth in section 5.32 and mentioned herein would still 

be applicable to a league event. 

 

For purposes of the Liquor Code and Board Regulations, the total value of prizes 

for any given event, tournament, or contest may not exceed $1,000.00.  The total 

value of all prizes awarded in any seven-day period may not exceed $25,000.00.  

[40 Pa. Code § 5.32(e)(7)].  Please note that these limits are not only applicable to 

cash prizes, but include the fair market value of any non-cash prizes.  Licensees 

shall maintain on the licensed premises for two years, from the date of the event, 

an itemized list of all prizes for each event, tournament, or contest indicating each 

prize, its value, and the name and address of the recipient.  [40 Pa. Code § 

5.32(e)(9)]. 

 

Certain club liquor licensees and eligible organizations with a small games of 

chance permit are permitted to conduct events, tournaments, and contests, as set 

forth in the Board’s Regulations, subject to the prize limitations of the Local 
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Option Small Games of Chance (“SGOC”) Act [10 P.S. §§ 311-327].  Please be 

advised that the Board does not regulate the SGOC Act [10 P.S. §§ 311-327] and 

as such, the interpretation of this law falls outside of the scope of the Board’s 

authority.  To determine exactly what activities are allowable pursuant to a SGOC 

permit, you are advised to contact the Pennsylvania Department of Revenue 

(“Revenue”), Miscellaneous Tax Division at (717) 787-8275.  In addition, please 

note that Revenue publishes a “Small Games of Chance Overview” that may be 

helpful to you.  This overview can be obtained through the Department of 

Revenue’s website located at http://www.revenue.state.pa.us/SGOC. 

 

The remainder of the responses to your questions are predicated upon the event not 

being prohibited as unlawful gambling.  Therefore, if the poker event is deemed to 

be unlawful gambling, as discussed above, the following questions and answers 

would be moot.  Furthermore, if applicable for your events, the SGOC Act may 

contain provisions related to your questions, so it is, again, suggested that you 

contact Revenue for additional information, if needed. 

 

2. Can we advertise the poker night event(s) with a sign outside advertising 

free poker with the date(s) and time(s)? 

 

The Board’s Regulations state that a licensee may advertise an event, tournament, 

or contest held pursuant to section 5.32.  [40 Pa. Code § 5.32(e)(5)].  Any such 

advertisement that includes reference to alcoholic beverages must comply with the 

Liquor Code.  [See e.g., Advisory Notice No. 10, Fourth Revision; 47 P.S. § 4-

498]. 

 

3. Can we give a free beer shirt or hat to two winners every week? 
 

Section 493(24)(i) of the Liquor Code prohibits licensees from offering anything of 

value to induce directly the purchase of alcoholic beverages.  [47 P.S. § 4-

493(24)(i)].  An exception exists, however, for novelties which contain advertising 

material and which have a value of less than $15.00.  The definition of “advertising 

novelties of nominal value” is set forth in section 13.52 of the Board’s Regulations, 

and provides as follows: 

 

§ 13.52. Advertising novelties. 

(a) Under section 493(24) of the Liquor Code (47 P.S. § 4-493(24)), 

advertising novelties of nominal value may be distributed by manufacturers 

http://www.revenue.state.pa.us/SGOC
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of any class of licensee to trade or consumer buyers. Advertising novelties 

include matches, disposable lighters, bottle or can openers, caps, tee shirts, 

recipe pamphlets, pens, corkscrews and ashtrays, which bear advertising 

matter. 

 

[40 Pa. Code § 13.52(a)]. 

 

Please note that this limitation only applies if the receipt of the t-shirt or hat is 

contingent upon the purchase of an alcoholic beverage.  If so, and the t-shirts and 

hats have a value of less than $15.00, they would meet the definition of advertising 

novelty.  If no purchase of alcohol is required to receive the t-shirt and/or hat, then 

only the daily $1,000.00-value prize limitation discussed above would apply. 

 

Please note that the prize value limitations and recordkeeping requirements of 

section 5.32 of the Board’s Regulations [40 Pa. Code § 5.32(e)(9)], as set forth 

more fully above in response to question number one, would still apply. 

 

4. After 8 weeks would we be permitted to buy a poker seat at a local casino? 

 

Although somewhat unclear, it appears that you are asking if you would be 

permitted to purchase a seat, or “buy-in” at a local casino’s poker tournament or 

event, and give it away as a prize for your poker event(s).  This depends upon the 

value of the seat, or cost of the “buy-in,” and whether such a prize would be 

construed as unlawful gambling by the law enforcement officials mentioned above.  

Again, you are limited to the prize limitations set forth above, in response to 

question number one. 

 

5. We would give free poker chips to everyone who came to play on poker 

night.  Could we also give extra chips if the person came in a half hour before 

the game started?  Or could we give extra chips if the person bought $5.00 worth 

of food? 

 

This inquiry is best directed to your local District Attorney, local law enforcement 

officials, or the Pennsylvania State Police to get their opinion(s) as to whether the 

proposed structures for distribution of chips would constitute unlawful gambling, 

which, as explained above in response to question one, is prohibited by the Liquor 

Code and the Board’s Regulations. 
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Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director, Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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