
 

 

February 16, 2016 

 

Lynn Snyder 

VIA E-MAIL  
 

 RE:  Change in Corporate Ownership 
 

Dear Ms. Snyder: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail of January 7, 2016, wherein you state 

that, effective January 1, 2016, your brother sold you his shares of a corporation that 

holds a golf course liquor license.  He is no longer involved in the corporation at all.  

You ask if you need to do anything as a result of this change in corporate ownership. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Hickory 

Heights, Inc. is the holder of Privately-Owned Public Golf Course License No. PGR-

55 (LID 9142) for use at the premises located at 5158 Lehman Road, Spring Grove, 

Pennsylvania.  You are the Board-approved manager.  

 

OPINION:  You do not provide information concerning the nature or amount of your 

brother’s prior stock holdings.  A change in the ownership of the stock of a corporate 

license is not considered to be a transfer; however, the transaction must be reported 

to the Board within fifteen days of the change.  Specifically, section 5.91(a) of the 

Board’s Regulations states that a corporation, association or other Board-licensed 

entity, except a club, having officers, or directors, or stockholders, shall report a 

change in officers, or directors or stockholders within fifteen days.  [40 Pa. Code § 

5.91(a)].   

 

A change in stockholders involving less than 10% of outstanding voting stock need 

not be reported, except when the change involves a majority or controlling interest.  

[Id.].  The Board’s Regulations require that retail liquor licensees reporting a change 

in officers, directors or stockholders that would constitute a change in majority 

ownership or controlling interest post notice of the change.  [40 Pa. Code § 3.13(b)].  

Control is defined as the power or authority to manage, direct, govern, administer or 

oversee the operation of the licensed business.  [Id.]. However, if the current business 

entity is dissolving and a new business entity is formed for the purpose of holding 

the license, then you would need to apply to transfer the license to the new entity.   
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Assuming from your stated fact pattern that the corporate entity is not being 

dissolved, a PLCB Form 866 (Notice of Change in Business Structure of Licensed 

Corporations, Limited Liability Companies or Limited Partnerships, Except Clubs) 

should be filed with the Board’s Bureau of Licensing (“Licensing”) within fifteen 

days of the finalization of the commercial transaction.  This form is located on the 

Board’s website at www.lcb.state.pa.us, then select “Licensees,” then “Applications 

and Forms,” then “PLCB-866.”  Please also note that this change of controlling 

interest information will have to be posted on the licensed premises in accordance 

with section 3.13(b) of the Board’s Regulations.  [40 Pa. Code § 3.13(b)].  

 

Thus, in response to your question, the transaction requires only the filing of the 

noted form and posting of the change in accordance with the above cited regulations.  

If you have any questions about the form or its filing or about posting your premises, 

please contact Licensing at 717-783-8250 for assistance.  Should you have any 

additional questions regarding the Liquor Code or Board’s Regulations, do not 

hesitate to contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

  

Very truly yours,  

 

    

 

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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