
 

 

February 22, 2016  

  

Ann Spreeman 

VIA E-MAIL 
 

 RE:  Sale of Liquor License 

 

Dear Ms. Spreeman: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated January 18, 2016, wherein 

you ask for information regarding the sale of your liquor license and clearing any 

and all violations on it. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that C B T B 

LLC holds Restaurant Liquor License No. R-1868 (LID 67765) for the premises 

located at 76-78 South Main Street, Carbondale, Pennsylvania. 

 

OPINION:  As a threshold matter, due to the complex nature of the transfer of a 

liquor license, especially one with a citation history, you are encouraged to seek 

private counsel experienced in Pennsylvania liquor law to assist with the sale and 

transfer of your liquor license.  The transfer of ownership of a liquor license from 

one person or entity to another requires the filing of a transfer application with the 

Board’s Bureau of Licensing (“Licensing”).  You can obtain a transfer application 

by calling Licensing at (717) 783-8250, or by going to the Board’s website at 

http://www.lcb.state.pa.us, clicking on “Licensees,” then clicking on 

“Applications/Forms Overview,” then “Application Packets,” then “Application 

Packet for Transfer of License and Permit (Retail).”  Please be advised that the 

entity acquiring the license must meet all requirements found in the Liquor Code 

and the Board’s Regulations before a transfer may be approved by the Board. 

 

With regard to the citation history of your license, please be advised that the 

citation history of a licensee may not be cleared or expunged.  Therefore, so long 

as the liquor license is held by the same licensee, the citation history stays with the 

license.  Once a liquor license is transferred to a bona fide third party, the citation 

history of that license is typically not considered against the subsequent licensee; 

however, a licensee’s operational history, including its citation history, is 

considered when a licensee attempts to acquire another liquor license. 

 

http://www.lcb.state.pa.us/
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Please note that section 468(a)(4) of the Liquor Code authorizes the Board to 

condition the transfer of a license on the transferee’s willingness to serve any 

pending suspensions of the license which resulted from a citation issued against the 

transferor by the Office of the Administrative Law Judge.  [47 P.S. § 4-468(a)(4)].  

That section also authorizes the Board to convert a pending suspension into a 

monetary fine upon request of the transferee if the citation has been finally 

adjudicated.  [Id.; 40 Pa. Code § 7.10]. 

 

Please be advised that section 474.1 of the Liquor Code provides: 

 

A restaurant, an eating place retail dispenser, hotel, importing 

distributor and distributor licensee whose licensed establishment is not 

in operation for fifteen consecutive days shall return its license for 

safekeeping with the Board no later than at the expiration of the 

fifteen-day period. The license may only be reissued from safekeeping 

in the manner set forth by the Board through regulation. 

 

[47 P.S. § 4-474.1].  Further, section 7.31 (a) of the Board’s Regulations provides: 

 

A licensee whose licensed establishment is not in operation for 15 

consecutive days shall return his license and, if a liquor licensee, his 

Wholesale Purchase Permit Cards, to the Board not later than the 

expiration of the 15-day period. The return of the licensing card will 

not invalidate the license, which will be held in safekeeping for the 

benefit of the licensee and be available for his use when operations are 

resumed at the licensed premises, or for transfer. 

 

[40 Pa. Code § 7.31(a)].  Therefore, if you cease operations at your establishment 

for a period of fifteen consecutive days, you must submit the liquor license to 

Licensing for safekeeping prior to the expiration of the fifteenth day.  The license 

can then be released from safekeeping upon your written request and payment of 

applicable fees, or upon approval of a transfer application.  [40 Pa. Code § 

7.31(e)].  The license will be held in safekeeping for three years.  [40 Pa. Code § 

7.31(d)].  The safekeeping period can be extended by the Board for successive one-

year terms upon application and payment of applicable fees.  [Id.].  While in 

safekeeping, it is the Licensee’s responsibility to continue to file all applications 

for renewal and validation. 

 

Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours, 

 

 

 

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director, Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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