
 

 

February 22, 2016 

 

Erica Roberts 

Director of Sales & Catering 

The Avalon Hotel & Conference Center 

16 West 10th Street 

Erie, PA 16501 

VIA E-MAIL 
 

Re: BYOB at a Hotel 
 

Dear Ms. Roberts: 
 

ISSUE:  This correspondence is in response to your e-mail of January 12, 2016, in 

which you ask whether your licensed hotel and conference center may allow a 

client to bring his or her own liquor and beer to an event and whether you can 

“make them liable if anything [were] to happen to one of the guests under the 

influence.” 
 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate 

that Errie Operating LLC is the holder of Hotel Liquor License No. H-6264 (LID 

64787) for the premises located at 16 West 10th Street, Erie, Pennsylvania. 
 

OPINION:  There is nothing in the Liquor Code or the PLCB’s Regulations that 

prohibits an individual from bringing his or her own alcoholic beverages into any 

establishment, a practice commonly referred to as “BYOB,” regardless of whether 

the establishment possesses a liquor license.  Nonetheless, a business is free to 

establish its own “house rule” disallowing patrons from bringing alcohol onto the 

premises.  Establishments that do permit BYOB may, but need not, charge a 

corkage fee to handle any product brought onto the premises by patrons. 
 

If you choose to allow BYOB at your establishment, please note that licensees 

remain strictly liable for any violations of the Liquor Code or the PLCB’s 

Regulations and must ensure that no alcohol is given to minors or visibly 

intoxicated persons on the licensed premises.  [47 P.S. § 4-493(1)].  Also, any wine 

or spirits dispensed must be legally procured in the Commonwealth of 

Pennsylvania, i.e., from a wine and spirits store or a licensed limited winery or 

distillery.  [47 P.S. § 4-491(2)].  Thus, it is advisable to require individuals who 
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bring their own alcohol to have the appropriate receipts from the purchase of such 

alcohol as evidence that it was lawfully acquired. 
 

With regard to your second question pertaining to any potential civil liability 

arising from incidents at a BYOB event on your licensed premises, section 497 of 

the Liquor Code provides: 
 

No licensee shall be liable to third persons on account of damages 

inflicted upon them off of the licensed premises by customers of the 

licensee unless the customer who inflicts the damages was sold, 

furnished or given liquor or malt or brewed beverages by the said 

licensee or his agent, servant or employe when the said customer was 

visibly intoxicated. 
 

[47 P.S. § 4-497].  Aside from that, this office cannot express an opinion on 

matters of civil liability, and it is thus recommended that you contact a private 

attorney for advice. 
 

If you have any further questions or concerns regarding the Liquor Code or the 

PLCB’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 
 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 
 

Very truly yours, 
 

 

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 
 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director, Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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