
 

 

 

 

 

 

February 22, 2016       
                 

 

Teresa Anderson 

Hot Spot Hotel & Lounge 

294 N. Grant Ave. 

Kittanning, Pa 16201 

VIA EMAIL   

  

           RE:  Hotel Bedroom Requirement 
  

Dear Ms. Anderson: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your email of January 26, 2016, wherein you 

advise you had an “inspection” on November 12, 2015, regarding the number of 

bedrooms your establishment is required to provide for transient guest.  You state 

that the “inspector” advised you have twenty-eight rooms.  You disagree and believe 

you have twenty-two rooms.  You further advise that when you purchased the 

establishment you were told you only needed three rooms for transient guests.  You 

inquire how many bedrooms are required and what number of bedrooms does the 

Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) have for your establishment. 
 

PLCB records indicate that Teresa Anderson is the holder of Hotel Liquor License 

No. H-1685 (LID 59629) for use by her at premises located at 294-98 North Grant 

Avenue, Kittanning, Pennsylvania. 

 

OPINION:   

 

As you may be aware, Section 102 of the Liquor Code defines a “hotel” as follows: 

  

‘HOTEL’ shall mean any reputable place operated by 

responsible persons of good reputation where the public 

may, for a consideration, obtain sleeping accommodations 

and meals and which, in a city, has at least ten, and in any 

other place at least six, permanent bedrooms for the use of 

guests, a public dining room or rooms operated by the 

same management accommodating at least thirty persons 
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at one time, and a kitchen, apart from the public dining 

room or rooms, in which food is regularly prepared for the 

public. 

  

47 P.S. § 1-102.   

  

Section 461 of the Liquor Code also establishes the current minimum requirements 

for a premises to obtain a hotel liquor license.  47 P.S. § 4-461.  The general 

definition at section 461(c) of a “hotel” is now as follows: 

  

c.       The word ‘HOTEL’ as used in this section shall 

mean any reputable place operated by a responsible person 

of good reputation where the public may, for a 

consideration, obtain sleeping accommodations, and 

which shall have the following number of bedrooms and 

requirements in each case--at least one-half of the required 

number of bedrooms shall be regularly available to 

transient guests seven days weekly, except in resort areas; 

at least one-third of such bedrooms shall be equipped with 

hot and cold water, a lavatory, commode, bathtub or 

shower and a clothes closet; and an additional one-third of 

the total of such required rooms shall be equipped with 

lavatory and commode: 

  

* * *  

  

(4) In municipalities having a population of twenty-five 

thousand and more but less than one hundred thousand 

inhabitants, at least forty permanent bedrooms for the use 

of guests.  

  

47 P.S. § 4-461(c)(4).   

  

However, in 2006, this section of the Liquor Code was amended to provide that hotel 

liquor licensees that hold “grandfathered status” under subsection 461(c)(8) no 

longer need to maintain the number of bedrooms required by section 

461(c).  “Grandfathered” hotel licenses are those hotel licensees that were originally 

issued or applied for prior to September 1949.  Note that this particular section does 

not exempt grandfathered hotel liquor licensees from the number of bedrooms 

required by section 102 of the Liquor Code.  
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Also in 2006, subsection 461(c)(9) was added to the Liquor Code.  47 P.S. § 4-

461(c)(9).  This subsection provides that hotel liquor licensees that hold 

grandfathered status under subsection 461(c)(8) no longer need to maintain any 

bedrooms for public accommodation – not even those required by section 102 of the 

Liquor Code – if they filed, by April 23, 2007, an application with the PLCB to be 

exempted from this requirement and the application is approved by the PLCB.  In 

the case in question, PLCB records do not indicate that you applied for a room 

exemption prior to April 23, 2007.  Thus, this exemption would not apply to you.   

 

However, PLCB records do indicate that the hotel license in question was issued 

prior to September 1949.  Consequently, the room requirement for your 

establishment is governed by Pamphlet Law 806.  See 47 P.S. § 744-1001.  Based 

upon a consultation with the PLCB’s Bureau of Licensing, you are required to 

maintain six bedrooms of which one half must be available for transient guests.  

During the last transfer of your license, it was revealed that the premises had twenty-

two bedrooms available for transient guests. 

 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 

ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 

ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD 

 

Sincerely, 

  

 

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

    Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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