
 

 

February 23, 2016 

 

Dave Williams 

Cookie M., Inc. 

VIA E-MAIL 
 

Re: Distributor Buyer’s Club Discount 
 

Dear Mr. Williams: 
 

ISSUE:  This correspondence is in response to your e-mail of January 13, 2016, in 

which you ask whether your licensed distributorship may participate in a “buyer’s 

club” organized by a financial institution.  You explain that by participating, your 

business would receive free advertising in the financial institution’s mailing and 

that, in exchange, your business would be required to provide a discount of $1.00 

to buyer’s club members each time they present a membership card and purchase 

malt or brewed beverages or other products.  You understand there is a general 

prohibition on licensees offering inducements to purchase alcohol, and thus you 

inquire whether this arrangement would be unlawful. 
 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate 

that Cookie M., Inc., holds Distributor License No. D-2267 (LID 41122) for the 

premises located at 1914 Minno Drive, Johnstown, Pennsylvania. 
 

OPINION:  As you correctly note, the Liquor Code makes it unlawful for any 

licensee “to offer or give or solicit or receive anything of value as a premium or 

present to induce directly the purchase of liquor or malt or brewed beverage[s], or . 

. . to offer or give to trade or consumer buyers any prize, premium, gift or other 

inducement to purchase liquor or malt or brewed beverages, except advertising 

novelties of nominal value which the board shall define.”  [47 P.S. § 4-493(24)(i)].  

In addition to the exception made for advertising novelties of nominal value, the 

above provision also allows manufacturers to offer and honor coupons which give 

monetary rebates on purchases of malt or brewed beverages through distributors 

and importing distributors.  Id. 
 

Distributors are not subject to the happy hour provisions of the Liquor Code and 

the PLCB’s Regulations.  They are therefore free to sell malt or brewed beverages 
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at whatever price they choose and may establish different prices for different 

customers.  Nonetheless, based on your description, it would not be permissible for 

your distributorship to offer a $1.00 discount on malt or brewed beverages to 

buyer’s club members.  This is because the offering of a discount based on the 

presentation of a card has traditionally been viewed as an inducement to purchase 

alcohol under subsection 493(24)(i).  Moreover, it would not fall under the 

exception for monetary rebates because such coupons must be offered by malt or 

brewed beverage manufacturers and are only redeemable by mail. 
 

However, if the discount were confined to non-alcoholic products sold by your 

distributorship such as soft drinks and ice, it would not violate the prohibition on 

inducements to purchase alcohol. 
 

If you have any further questions or concerns regarding the Liquor Code or the 

PLCB’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 
 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 
 

Very truly yours, 
 

 

 

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 
 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director, Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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