
 

 

 

 

February 23, 2016 

 

Brenda Adams 

Allegro Winery 

VIA E-MAIL 

 

 Re: Sales by Importer 

 

Dear Ms. Adams: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail dated January 26, 2016, wherein you 

advise that you hold a limited winery license.  You ask if it is permissible to have an 

importer purchase wines from your winery wholesale, and then sell them directly to 

restaurants or other retail licensees in Pennsylvania, even though the wine is not 

carried in the stores of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”). 

 

Records of the Board indicate that Allegro Wine Company, LLC, holds Limited 

Winery License No. LK-163 (LID 48979) for the premises at 3475 Sechrist Road, 

Brogue, Pennsylvania.  

 

OPINION:  In your e-mail, you cite to section 410 of the Liquor Code:  

 

Importers’ licenses shall permit the holders thereof to bring or import 

liquor from other states, foreign countries, or insular possessions of the 

United States, and purchase liquor from manufacturers located within 

this Commonwealth, to be sold outside of this Commonwealth or to 

Pennsylvania Liquor Stores within this Commonwealth, or when in 

original containers of ten gallons or greater capacity, to licensed 

manufacturers within this Commonwealth. 

 

[47 P.S. § 4-410(e)].  You then state that this section does not explicitly state that an 

importer licensee is prohibited from selling wine directly to retail licensees.   

 

Section 410 states that importers may sell product outside of Pennsylvania or to 

Pennsylvania Liquor Stores within the Commonwealth.  These are the only sales 

privileges of the importer licensee.   
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Moreover, section 491(1) of the Liquor Code provides that it shall be unlawful for 

anyone to sell any liquor within Pennsylvania except in accordance with the Liquor 

Code.  [47 P.S. § 4-491(1)].  In other words, if the privilege to sell liquor is not 

expressly provided within the Liquor Code, the privilege is not permitted.  Because 

an importer’s sales privileges are limited to selling to the Board or to entities outside 

of the Commonwealth, an importer may not sell directly to a retail licensee.  

 

Also, section 491(2) provides that it shall be unlawful for any person, except a 

manufacturer or the Board or the holder of a sacramental wine license or of an 

importer’s license, to possess or transport any liquor or alcohol within the 

Commonwealth which was not lawfully acquired from a Pennsylvania Liquor Store 

or a licensed limited winery in Pennsylvania, except in accordance with section 488 

(which deals with the direct shipment of wine) or the Board’s Regulations.  [47 P.S. 

§ 4-491(2)].  If a retail licensee were to purchase product directly from a licensed 

importer, the retail licensee would be in violation of section 491(2) of the Liquor 

Code.   

 

Therefore, the answer to your question is no, it is not permissible for an importer to 

sell wine directly to restaurants and other retail licensees in Pennsylvania. 

 

Please note, however, that products not listed for regular sale through the Board’s 

wine and spirits stores may be acquired by residents of the Commonwealth 

(including licensees of the Board) via special liquor order (“SLO”).  [47 P.S. § 3-

305].  SLOs may be placed at any of the Board’s Liquor Stores, and the Board 

contacts the importer of the wine and sets up the transaction.  When the product is 

in the store, the Board contacts the person who placed the order, who then comes to 

the store and completes the sale.  If you have any questions on this process, you may 

contact Karen Romberger in the Bureau of Product Selection at (717) 787-2846.   

  

Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the 

Board’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 

ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 

ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 
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BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

  

  

  

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

  

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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