
 

 

 

 

February 23, 2016 

 

Matthew Haverstick, Esquire 

One Liberty Place, 46th Floor 

1650 Market Street 

Philadelphia, PA 19103 

VIA E-MAIL 

 

 Re: Credit Cards 

 

Dear Mr. Haverstick: 

 

ISSUE:  This is in response to your letter of January 21, 2016, wherein you advise 

that your firm is counsel to the Commonwealth Licensed Beverage Association, 

which includes licensed distributors among its members.  You seek an advisory 

opinion in response to two questions:  

 

1) Can the holder of a distributor’s license purchase, with a credit card, malt 

or brewed beverages from another entity licensed by the Pennsylvania Liquor 

Control Board (“Board”)?   

 

2) Does the Board have the discretion to permit payment by credit card for 

malt or brewed beverages purchased by a distributor from another entity 

licensed by the Board? 

 

OPINION:  In response to your first question, section 493(2) of the Liquor Code 

specifically prohibits any licensee from selling malt or brewed beverages on credit 

to another licensee. [47 P.S. § 4-493(2)].  However, hotel, restaurant, retail dispenser 

eating place, club and public service licensees, or importing distributors and 

distributors may sell malt or brewed beverages on credit to non-licensed customers. 

[Id.].  Section 9.95(b) of the Board’s Regulations provides that “[s]ales of malt or 

brewed beverages by distributors or importing distributors shall be for cash, checks 

or drafts under section 493(2) of the Liquor Code.” [40 Pa. Code § 9.95(b)].  

Therefore, it is not permissible for a distributor to accept credit cards for beer 

purchases from a licensed establishment, since that form of payment is not listed as 

being acceptable in either the Liquor Code or the Board’s Regulations.   
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With regard to your second question, the Board’s discretion is exercised through its 

Regulations.  Please note that on February 10, 2016, the Board voted in favor of a 

change to the Board’s Regulations that would allow credit cards to be used as an 

acceptable form of payment by a licensed establishment for beer purchased from a 

distributor.  It is anticipated that the proposed regulation will be published in the 

Pennsylvania Bulletin in late March of 2016.  

 

Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the 

Board’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 

ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 

ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

  

  

  

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

  

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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