
 

 

 

 

 

February 23, 2016 

 

 

Francis X. O’Brien, Esquire 

411 Walnut Street 

Harrisburg, PA 17101 

 

RE:  Bowling Alley on Privately-owned Public Golf Course 

 

Dear Mr. O’Brien: 

 

ISSUE:  Your letter of January 8, 2016 states that you have a client holding a 

privately-owned public golf course (“PGR”) liquor license which covers the 

whole course.  Your client has a storage building on the course into which he 

would like to move a bowling alley.  You inquire whether the Pennsylvania 

Liquor Control Board (“Board”) would permit the PGR license to cover the 

building to be used for a public bowling alley. 

 

OPINION:  Nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations would 

prohibit the arrangement you describe per se.  However, as the bowling alley 

would constitute another business, Board approval would be required.  [40 Pa. 

Code § 3.52(c)].  In addition, the prohibition against minors frequenting the 

licensed premises may be problematic.  [47 P.S. § 493(14)].    

 

As you are aware, any such arrangement would be subject to investigation by the 

Bureau of Licensing and approval at the discretion of the Board. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION 
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IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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