
 

 

February 23, 2016 

 

 

 

JoEllen Rooney, Conference Service Manager 

Muhlenberg College 

 

VIA E-MAIL 

 

 

RE:  Conference Center Use 

 

Dear Ms. Rooney: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail correspondence of January 27, 

2016, wherein you state that, in your capacity as the conference manager at 

Muhlenberg College, you are renting space to a local non-profit, the Allentown 

Rescue Mission, to hold its 150th Anniversary Gala.  Allentown Rescue Mission 

will purchase wine and beer and turn it over to Muhlenberg Dining Services 

(Sodexo).  Sodexo will provide the bar service as well as the on-site catering; its 

bartenders are certified and trained.  Guests will pay money to attend and will be 

provided with two drink tickets.  You inquire if the provision of drink tickets is an 

acceptable practice. 

 
Board records indicate that Muhlenberg College is the holder of Wholesale Tax-

Exempt Alcohol Permit No. AE-175 (LID 96) for use at 2400 Chew Street in 

Allentown, Pennsylvania.  However, the impact of holding that particular kind of 

license on your question is minimal. 

 

OPINION: The sale of alcohol is illegal in Pennsylvania unless the entity selling 

the alcohol has a license or permit from the Board.  [47 P. S. § 4-491(1), 4-

492(2),(3)].  The Liquor Code defines a “sale” as any transfer of liquor, alcohol, or 

malt or brewed beverages for consideration.  [47 P.S. § 1-102].  Therefore, it 

would be  unlawful for a non-licensed  individual or  organization to  sell liquor.  If  
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the price of the ticket to the event includes access to the alcohol, this would 

constitute the sale of alcohol by an unlicensed entity which is unlawful.  [47 P.S. § 

4-491(1)].  Similarly, a ticket price that includes coupons to access alcohol, as you 

have described it, would be an unlawful sale of alcohol. 

 

An option that may permit the proposed practice by Allentown Rescue Mission is 

to conduct the event via a Special Occasion Permit (“SOP”), if it qualifies as an 

eligible entity.  Certain eligible entities, as defined in section 102 of the Liquor 

Code [47 P.S. § 1-102], may apply for and acquire an SOP, pursuant to section 

408.4 of the Liquor Code.  [47 P.S. § 4-408.4].  The purpose of an SOP is to 

provide the eligible entity with a means of raising funds for itself.  Eligible entities 

that qualify for an SOP are authorized to sell liquor (including wine) and/or malt or 

brewed beverages (beer) to persons twenty-one years of age or older who are not 

visibly intoxicated.  [47 P.S. § 4-408.4, 4-493(1)].   

 

Only the named holder of the SOP is authorized to sell alcoholic beverages 

pursuant thereto, and all proceeds from the sale of alcohol pursuant to an SOP must 

be collected by the holder of the SOP.  An SOP may be used in conjunction with 

activities and events involving other entities; however, no one other than the holder 

of the SOP may acquire a pecuniary interest therein.  [47 P.S. § 4-408.4(m)].  

Accordingly, the sale of alcohol at an SOP event is permissible via tickets or cash 

bar. 

 

Please note that there is no prohibition in the Liquor Code against an unlicensed 

entity giving free or complimentary alcoholic beverages to guests at an event, 

provided that there is no charge to access the alcohol.  Accordingly, the provision 

of the wine/beer cannot be predicated upon the purchase of an admission ticket, 

donation, or payment of any other fee, etc.; the cost of the tickets for the event 

must not include a charge for alcohol, and the alcohol provided must truly be free.  

Anyone who is twenty-one years of age or older and who is not visibly intoxicated 

must be able to request and receive complimentary alcohol.  To ensure compliance, 

the non-profit may want to add language to advertising/ticket content which clearly 

indicates that neither a ticket purchase nor a donation of any kind is required to 

access the alcohol.  Access to the alcohol may be limited to two drinks per person. 
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Should you have any further questions or concerns regarding the Liquor Code or 

the Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

 

LCB Advisory Opinion No. 16-040 


