
 

 

 

 

February 23, 2016 

 

 

Teresa Iovine  

Molly Malloy’s & Iovine Brothers Produce 

Reading Terminal Market  

VIA E-MAIL    
 

RE:  Off-premises Permit Selling Alcohol without Food 

 

Dear Ms. Iovine: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail of January 13, 2016, wherein you describe 

the Reading Terminal Market as a historic landmark, serving as a venue for private 

events after hours.  There is an exclusive event coordinator that acts on behalf of the 

facility and of food merchants selected by clients.  Molly Malloy’s deals directly 

with clients, using an Off-Premises Catering Permit (“OPCP”) when beverage 

services are provided outside its licensed space within the market.   

 

To date, the sale and service of one food item has been a condition of providing 

beverage services, with the understanding that is it not necessary to provide all of 

the food for the event.  It is also your understanding that, to comply with the 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) regulations, the licensee must provide 

food in conjunction with its alcoholic beverage service.  You inquire if it is possible 

for any licensee, acting within the parameters of a OPCP, to contract exclusively for 

service of alcoholic beverages, without the sale of food by it; food would be provided 

by a variety of other merchants in the market that are contracted directly with the 

exclusive event coordinator.    

 

Records of the Board  indicate that Iovine Brothers Bar & Grill, Inc. holds Restaurant 

Liquor License No. R-6336 (LID 64349) for use by it at Reading Terminal Market, 

12th and Filbert Streets, Philadelphia, Pennsylvania.  

 

OPINION:  As you are aware, pursuant to section 406(f) of the Liquor Code, holders  
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of restaurant licenses and hotel licenses may apply for and obtain an OPCP, which 

allows the permittee to hold a “catered function” off its licensed premises and on 

otherwise unlicensed premises.  Sales of alcohol at such catered functions are 

permitted and can be by the glass, open bottle or other container, for consumption 

on the catered premises.  [47 P.S. § 4-406(f); see also § 4-442(f)] 

 

A “catered function” is defined as “the furnishing of food prepared on the premises 

or brought onto the premises already prepared in conjunction with alcoholic 

beverages for the accommodation of a person or an identifiable group of people, not 

the general public, who made arrangements for the function at least thirty days in 

advance.” [47 P.S. §1-102].  

 
Neither the Liquor Code nor the Board’s Regulations prohibit the host of a catered 

function from engaging multiple vendors to sell food or other items or 

services.  However, the enactments creating the off-premises catering permit 

envisioned that one licensee vendor obtaining such a permit from the Board would be 

responsible for selling all alcohol at the catered function, and that the licensee’s alcohol 

service personnel would all be RAMP-certified.   

  

Accordingly, a licensee, acting within the parameters of an OPCP, is able to contract 

exclusively for service of alcoholic beverages provided that food is available at the 

event.   

 

Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the 

Board’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 

ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 

ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE  

 

 

 



Teresa Iovine 

February 23, 2016 

Page 3 

 

 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

RODRIGO J. DIAZ 

EXECUTIVE DEPUTY CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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