
 

 

March 31, 2016 

 

Salvatore Di Pasquale  

VIA E-MAIL    
 

RE:  Take-Out Menu Contents 

 

Dear Mr. Di Pasquale:  

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail of February 10, 2016, wherein you state 

that you have recently acquired a liquor license and are in the process of printing 

menus to hand out to customers.  You inquire if you are able to include beer logos 

and a list of the liquor, wine, and beer available at your establishment; you also ask 

if prices may be included.  The menus will not be mailed, but will be handed to 

customers when they pick up their orders.  

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that Salvatore 

Restaurant Corporation holds Restaurant Liquor License No. R-12317 (LID 71918) 

for use by it at 612 Penn Avenue, Wilkinsburg, Pennsylvania.  

 

OPINION: In Pennsylvania, the advertisement of alcoholic beverages is generally 

governed by section 498 of the Liquor Code, 47 P.S. § 4-498.  Pursuant to section 

498, manufacturers, wholesalers, retailers and shippers, whether from outside or 

inside the Commonwealth, and any licensees are permitted to advertise their 

products and prices in Pennsylvania.  47 P.S. § 4-498(a).  Any advertisement of price 

may not contain:  “[a]ny statement that is false, deceptive, or misleading”; “[a]ny 

statement that is disparaging of the products of a competitor”; or “[a]ny statement 

referring to monetary comparison between brands.”  47 P.S. § 4-498(b).  Prices that 

are advertised or displayed on licensed premises must be the prices that are in effect 

at the time of the advertisement or display.  47 P.S. § 4-498(c).   

 

 Moreover, for all alcoholic beverage and malt beverage advertising, the following 

conditions apply: 

 

1. The entity responsible for the advertisement must be clearly 

identified in the advertisement.  
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2. No licensee may distribute, by mail, personally or through servants, 

agents or employees, price lists, circulars or handbills off the license 

premises to the general public as a means of advertising liquor, wine 

or malt or brewed beverages. 

 

3. No print advertisement of alcoholic beverages of any type shall be 

permitted within 300 hundred feet of any church, school or public 

playground.  This prohibition shall not preclude any point of sale 

advertisement, menus or other print advertisement regarding 

alcoholic beverages inside the licensed premises. 

 

4. The use in any advertisement of alcoholic beverages of any subject 

matter, language or slogan directed to minors to promote 

consumption of alcoholic beverages is prohibited.  Nothing in this 

section shall be deemed to restrict or prohibit any advertisement of 

alcoholic beverages to those persons of legal drinking age. 

 

5. No advertisement shall be permitted, either directly or indirectly, in 

any booklet, program book, yearbook, magazine, newspaper, 

periodical, brochure, circular or other similar publication published 

by, for or on behalf of any educational institution. 

 

6. No advertisement that is obscene shall be permitted; and 

 

7. Advertisement of alcoholic beverages and malt and brewed 

beverages shall not be inconsistent with the spirit of safety or safe 

driving programs. 

 

 47 P.S. § 4-498(e)-(f).  The term “advertisement” is defined as “any advertising of 

alcoholic beverages through the medium of radio broadcast, television broadcast, 

newspapers, periodicals or other publication, outdoor advertisement, any form of 

electronic transmission or any other printed or graphic matter, including booklets, 

flyers or cards, or on the product label or attachment itself.”  47 P.S. § 4-498(g).   

 

As indicated above, no advertisement is permitted, either directly or indirectly, in a 

booklet, program book, yearbook, magazine, newspaper, periodical, brochure, 
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circular or similar publication published by, for or on behalf of any educational 

institution.  However, you may wish to consult the decision in Pitt News v. Pappert, 

which held section 498 of the Liquor Code unconstitutional as applied to The Pitt 

News.  [Pitt News v. Pappert, 379 F.3d 96, 113 (3d Cir. 2004) (holding 47 P.S. § 4-

498 unconstitutional, as applied)]. 

  

Also, while section 498(e)(2) of the Liquor Code, 47 P.S. § 4-498(e)(2), prohibits 

the distribution by mail of price lists, circulars or handbills to the general public as 

a means of advertising liquor, wine or malt or brewed beverages, the Liquor Code 

does not define the terms “circular” or “mailing.”  However, Webster’s II New 

College Dictionary (1999) defines “circular” as a “printed advertisement, directive 

or notice for mass distribution,” and “mailing” is defined as “a batch of mail sent at 

one time by a mailer.”  For purposes of clarity and uniformity, the Board has 

interpreted the terms “circular,” “price list,” and “handbill” to mean any form of 

“unsolicited” advertising.  Nevertheless, please note that the Pennsylvania Attorney 

General’s Office has determined that this prohibition does not prevent a licensee 

from advertising in a newspaper or community newspaper.   

 

Board Advisory Notice No. 15 (4th Revision)] which covers advertising of alcoholic 

beverages in Pennsylvania is attached hereto.  It can also be accessed on  the Board’s 

website, at http://www.lcb.state.pa.us, by placing your cursor over “Legal,” selecting 

the link for “Advisory Notices,” and then selecting the link for “Advisory No. 15 – 

Advertising of Alcoholic Beverages in Pennsylvania.” 

 

Also, Board Advisory Notice No. 10 (A.7) (6th Revision) provides that:  

 

Wine Lists/Menus – Manufacturers or importers may furnish, give, 

rent, loan or sell wine lists or menus to retail licensees.  Such wine 

lists/menus may involve cooperative endeavors related to cost sharing 

and advertisement between manufacturers/importers and retail 

licensees.  Wine lists/menus for on-premises use may contain 

preprinted prices.  

 

In sum, your menus, distributed from within your premises as you described, may 

include beer logos, lists of available alcohol, and accurate pricing.  The menu 

contents and distribution must comply with the aforementioned parameters.  Also, 

you should ask the logo owners for permission to use their logos.  

http://www.lcb.state.pa.us/
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Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the 

Board’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 

ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 

ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

Attachment 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

 

LCB Advisory Opinion No. 16-049 


