
 

 

 

February 29, 2016        

                 

 

Francis X. O’Brien, Esquire 

411 Walnut Street 

Harrisburg, PA 17101 

 

RE:   Interlocking Business Prohibitions 
  

Dear Mr. O’Brien: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your letter of January 8, 20161, wherein you pose, 

on behalf of your unnamed client a number of questions regarding the interlocking 

business prohibitions (“IBP”) found in section 411 of the Liquor Code 47 P.S. § 4-

411.   

 

OPINION:   Your questions are as follows: 

 

1) Is the beneficiary of a trust holding a liquor license subject to the IBPs? 

 

Yes.  This office has previously opined on this scenario under a similar IBP found 

in section 443 of the Liquor Code.  47 P.S. § 4-443.   In Advisory Opinion 2008-

0485, this office opined that the beneficiaries of a trust have a direct financial interest 

in it.  Thus, the IBPs found in the Liquor Code apply.  Moreover, this office has 

further opined that the trustee of a trust also is subject to the IBPs because the trustee 

exercises control over the trust. 

 

2) Does the exception in section 411(e) apply to trust beneficiaries? 

 

Because you do not identify what type of license your client holds, this question 

cannot be answered with certainty.   

 

You inquire if the exception found in section 411(e), which you have labeled “the 

safe harbor exception” applies to trust beneficiaries.    Please be advised that 

generally a person who holds a 5% or less interest in a publicly or privately-held 
                         
1 This letter was received by the Office of Chief Counsel on January 29, 2016. 
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entity owning a restaurant or eating place retail dispenser license is not deemed to 

have a “financial interest” and is not subject to the interlocking business prohibitions 

if the person is not an officer or employee of, nor has an interest in, nor exercises 

any control over any other licensed entity that engages in any sales to or from the 

restaurant (“R”) or eating place retail dispenser licensee (“E”). 47 P.S. §§ 4-411(e); 

4-438(c)(emphasis supplied).  To the extent your client is the beneficiary of a trust 

that holds an R or an E, then the “safe harbor” exception would apply.  If the trust 

holds any other type of license, the exception would not apply. 

 

3) Can an individual have interests of below 5% in multiple licenses? 

 

Yes.  Again, provided your client holds an R or an E, the 5% threshold is not 

cumulative.   

 

4) How does the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) calculate the 

interests held in joint ventures? 

 

A licensee may enter into management agreements which provide for sharing the 

control of the licensed business in certain areas, or joint venture agreements in which 

the license is transferred to and held by the joint venture, and which would allow the 

allocation of the profits of the licensed business between the members of the joint 

venture in whatever manner it wished. 

 

A joint venture is defined as "A business undertaking by two or more persons 

engaged in a single defined project. The necessary elements are: (1) an express or 

implied agreement; (2) a common purpose that the group intends to carry out; (3) 

shared profits and losses; and (4) each member's equal voice in controlling the 

project." (Black's Law Dictionary, Seventh Edition, 1999). Prior approval is required 

of such a joint venture agreement by the PLCB's Bureau of Licensing. 

 

You provide a scenario where your client owns 10% of one of the two entities in a 

joint partnership.  The two entities in the joint partnership each hold a 50% interest 

in the license.  You inquire if Licensing would treat your client as having a 10% 

ownership, or a 5% ownership, since he/she only holds an interest in one of the joint 

partners. 

 

This office has consulted Licensing, which indicated that in your hypothetical, 

Licensing would recognize your client as having a 5% interest in the license. 
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 

ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 

ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD 

 

 

Sincerely, 

  

 

 

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

    Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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