
 

 

February 29, 2016 

 

Greg Skirboll 

Mexitaly-Brick Oven Brew House 

VIA E-MAIL  
 

 RE:  Scope of Brewery License 
 

Dear Mr. Skirboll: 

 

ISSUE:  This is in response to your January 20, 2016 e-mail to this office in which you 

ask several questions about what you may and may not do with your liquor licenses.  

Specifically, you ask if you are permitted to sell kegs directly to consumers and/or 

restaurants and bars and, if so, whether you must enter into a distributor agreement with 

them.  It will be presumed for purposes of this response that, by “kegs,” you are referring 

to barrel-sized containers most typically containing between five and fifteen and a half 

gallons.  It will also be presumed for purposes of this response that, by “distributor 

agreement,” you mean territorial agreements as between a licensed malt beverage 

manufacturer and a licensed distributor.  You also ask if you are permitted to sell six-

packs of cider/wine or growlers of cider/wine.   

 

Next, you ask if there would be any licensing obstacles to adding a distillery to your 

operation, whereby both functions would be performed under the same roof.  Finally, if 

you can be licensed as a distillery, you ask if you would be permitted to sell bottles directly 

to consumers on site and offer product directly to restaurants or bars, or whether the sale 

of your products would have to go through a state store.   

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that Lucid Foods 

LLC, trading as Mexitaly, is the holder of Malt Beverage Manufacturing License No. G-

516 (LID 68738) and Brew Pub License No. GP-516 (LID 68739) for use at the premises 

located at 2440 East Market Street, York, Pennsylvania.  You are the PLCB-approved 

manager/steward. 

 

OPINION:  As a threshold matter, since you are embarking on a significant commercial 

enterprise in a highly regulated area, you are strongly encouraged to seek private counsel 

experienced in Pennsylvania liquor law.  Next, for your general information, there is 

voluminous information available on the PLCB’s website at www.lcb.state.pa.us.  For 

example, click on “Licensees” and/or “Legal” for Frequently Asked Questions, 

http://www.lcb.state.pa.us/
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pamphlets, forms, the Liquor Code and PLCB’s Regulations, advisory opinions and the 

like.   

 

In response to your first question, a brewery (“G”) license entitles its holder to produce 

malt or brewed beverages and to transport, sell and deliver those malt or brewed 

beverages.  [47 P.S. § 4-431(a)].   A brewery may sell malt or brewed beverages produced 

and owned by the brewery to individuals for off-premises consumption in containers or 

packages of unlimited quantity and of any volume, and to licensees in quantities of not 

less than a case or original containers containing 128 ounces or more.  [47 P.S. §§ 4-431, 

4-440].   

 

There is no maximum quantity or limitation on the amount that a G licensee may sell for 

off-premises consumption. Thus, your G entity could sell kegs directly to consumers 

and/or restaurants, as long as the kegs constitute original containers as described above.  

You may choose to self-distribute your products and you are not required to enter into a 

territorial agreement with a distributor.  

 

However, please note that your GP entity is limited to sales of its own products for off-

premises consumption only in quantities equal to or less than 192 fluid ounces in a single 

sale.  [40 Pa. Code § 3.92].  Thus, the GP cannot sell kegs as described above.  

 

In response to your second question, it will be presumed for purposes of this response that 

your reference to “cider/wine” means “alcoholic cider” as that term is defined in section 

102 of the Liquor Code: 

 

. . . a beverage which may contain carbonation in an amount not to exceed 

three hundred ninety-two one thousandths of a gram per one hundred 

milliliters and flavors, produced through alcoholic fermentation of any fruit 

or fruit juice, consisting of at least one-half of one per centum, but not greater 

than five and one-half per centum, alcohol by volume and sold or offered for 

sale as alcoholic cider and not as a wine, a wine product or as a substitute for 

wine, in bottles, cases, kegs, cans or other suitable containers of the type used 

for the sale of malt or brewed beverages in this Commonwealth.  

 

[47 P.S. § 1-102].   The answer to your question depends on whether you are referring to 

“alcoholic cider” that is a malt or brewed beverage or “alcoholic cider” that is classified 

as wine.  The answer also depends on which of your two licensed entities is making the 

subject sale, since there are different rules for G and GP licenses in this respect.   

 

Notably, your G license allows you to manufacture and sell “alcoholic cider” containing 

at least 0.5%, but not greater than 5.5%, alcohol by volume.  To be clear, you may not 
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manufacture alcoholic cider having greater than 5.5% alcohol by volume.  As noted 

above, a G licensee may choose to package its alcoholic cider in six-pack configurations 

(or as growler fills) for sale to individuals for off-premises consumption; however, for 

sales to licensees, the G licensee must configure its six-pack or growler packaging to meet 

the requirements of section 440, i.e., quantities of not less than a case or original 

containers containing 128 ounces or more.  [47 P.S. § 4-440].   

 

Your GP license permits the sale of malt or brewed beverages produced at and owned by 

your G license, as well as wines manufactured by the holder of a Pennsylvania limited 

winery license.  [40 Pa. Code § 3.92(d)].  Thus, for sales to individuals for off-premises 

consumption, your GP licensed entity could lawfully sell six-packs or growlers of 

alcoholic cider (i.e., malt beverage) only if it has been produced and is owned by your G 

licensee.   

 

In response to your third question, absent specific statutory authority, the PLCB will not 

typically dual-license a single premises.  More specifically, although the general rule in 

section 438(c) of the Liquor Code is that no person shall possess more than one class of 

license, there is nothing in the Liquor Code or PLCB’s Regulations prohibiting an entity 

from holding multiple licenses, provided such licenses are of the same class.  [47 P.S. § 

4-438(c)].  Therefore, notwithstanding the general rule, you may hold multiple 

manufacturing licenses, such as a brewery license and a limited distillery license.   

 

As noted, generally only one license may be in effect at one time at any particular portion 

or location.  The PLCB Bureau of Licensing will investigate each application and make 

recommendations to the three-member Board.  You may choose to separate the licensed 

premises such that they are two physically distinct locations within the same building, 

just as if you held one license and someone else held the other license.  In this manner, 

each license would have its own physical space.  However, it would be necessary to obtain 

PLCB approval if you wished to have an interior connection between these licensed 

premises.  [40 Pa. Code § 3.52(b)].   

 

In response to your fourth question, a licensed limited distillery may sell its products 

directly to consumers for off-site consumption, directly to other licensees, and also to the 

PLCB, as desired.  [47 P.S. § 505.4(b)(1)].  Again, you are encouraged to seek private 

counsel to assist you with your endeavors.   

 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 
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UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Sincerely,  

 

    

 

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

 

PLCB Advisory Opinion No. 16- 059 


